Tropenmuseum vertelt de bittere verhalen achter chocola

BITTER Chocolate Stories

Vanaf 20 september is de tentoonstelling BITTER Chocolate Stories in het Tropenmuseum in Amsterdam te zien. Op indringende wijze worden de verhalen van vijftien kindarbeiders op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust in beeld gebracht. Tijdens de opening en vanwege de samenwerking met Tony’s Chocolonely, krijg je tijdens het weekend van 22 en 23 september gratis toegang tot het museum op vertoon van een reep Tony’s Chocolonely.

Kindarbeiders

Er werken meer dan 2 miljoen kindarbeiders op de cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. Tienduizenden kinderen zijn slachtoffer van gedwongen arbeid en mensenhandel voor de productie van cacao. Wie zijn deze kinderen en waarom werken ze daar? Vijftien van hen vertellen in BITTER Chocolate Stories hun verhaal: Bassirou, Valerie, Augustin, Sarata, Mohamed, Cedric, Ghislain, Issaka, Bèbè, Kassoum, Laeticia, Alexis, Cathérine, Josias en Edyon.

Deze kinderen zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. De tentoonstelling neemt je mee naar de cacaoplantages, je komt meer te weten over de kinderen en hun ouders, de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen.

De kinderen zijn geportretteerd in een geïmproviseerde fotostudio door een van de meest getalenteerde Afrikaanse fotografen van dit moment: Joana Choumali uit Ivoorkust. De Nederlandse journalist Marijn Heemskerk interviewde hen. Daarnaast schreef zij een aantal achtergrondverhalen. Deze context geeft samen met infographics inzicht in de geschiedenis van de cacaoproductie, in de sociaal-economische positie van boeren in West-Afrika en in de initiatieven die zijn ondernomen om kinderarbeid tegen te gaan.

Samenwerking Tropenmuseum en Tony’s Chocolonely

Tony’s Chocolonely en het Tropenmuseum zijn missie gedreven organisaties en werken de komende drie jaar samen aan verschillende projecten. Beide partijen gebruiken elk op eigen wijze hun middelen om het samen leven te bevorderen en ongelijkheid ongedaan te maken. Met deze samenwerking worden de krachten gebundeld om samen meer maatschappelijke impact te maken. BITTER Chocolate Stories is het eerste resultaat van deze samenwerking.

Meer weten? Bezoek www.tropenmuseum.nl voor meer info over de tentoonstelling en tonyschocolonely.com voor meer info over deze slaafvrije chocolade. 

Afbeelding: BITTER Chocolate Stories door Joana Choumali. 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.