Trilogie ‘Naar Damascus’ eigenzinnig bewerkt: ‘Naar IKEA’

Op 17 oktober gaat Naar IKEA door Frascati Producties / Marijn Graven in Frascati in première. Een zeer vrije bewerking van de klassieker Naar Damascus

De Zweed Johan August Strindberg (man, vrouwenhater, alchemist, beeldend kunstenaar en tamelijk depressief) schreef de trilogie Naar Damascus tussen 1898 en 1901 tijdens zijn derde huwelijk met een dertig jaar jongere actrice. Waarvan uiteraard ook dit huwelijk strandde. Een titel als zinspeling op het verhaal uit Handelingen van de Apostelen uit het Nieuwe Testament over de reis van Saul naar Damascus.

Een relatie is als een woning

We wonen allemaal anders. Van een flat van zestien vierkante meter tot een volledig ecovriendelijk huis. Allemaal willen we zonder voorbehoud proberen onze dromen te realiseren. Richt je relatie in zoals jij dat wil. Wacht niet op bijzondere momenten, maar maak de gewone momenten bijzonder.

Naar IKEA

Een vrouw en een man trachten hun dolende levens te delen. Hoe gaan zij om met zichzelf, elkaar en de sterfelijkheid die hen op de hielen zit? Wat als de hunkering om van twee waterdruppels één te maken even groot is als de angst daarvoor? Hop, samen naar de meubelgigant! Jij kunt jouw relatie helemaal inrichten, zoals jij dat wilt.

Naar IKEA is een romantische horror over mannen en vrouwen, donker en licht. Een live-poging los te komen van oude rolpatronen, verwachtingen, fnuikende onzekerheid en jaloezie. En ondertussen dendert de trein die levenservaring heet in volle vaart langs. De gelukkigste mensen hebben niet het beste van alles, maar maken van alles het beste.

Marijn Graven vroeg Sytske Frederika van Koeveringe de trilogie te bewerken. Het spel is voor rekening van Damaris de Jong en Martijn Nieuwerf.

Wil jij Naar IKEA?

Bezoek voor meer informatie www.frascatitheater.nl/naar-ikea-marijn-graven. Meer weten over theatermaker Marijn Graven? Bezoek dan www.frascatiproducties.nl/marijn-graven.

Première 17 oktober in Frascati, Amsterdam. Te zien in Frascati t/m 25 oktober.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.