Traditionele festivals en onderzeese pracht in Papua

Papua

Papua, de meest oostelijk gelegen provincie van Indonesië, heeft reizigers veel te bieden. Fascinerende culturen komen samen en spectaculaire landschappen vormen de schoonheid van Papua. Tijdens een reis naar Papua ontsnap je aan massatoerisme en ontdek je een unieke regio. Hier vind je traditionele stammen, ongerepte natuur en één van de beste duikspots ter wereld. Papua is een uitdagende bestemming en staat garant voor een onvergetelijke reiservaring.

Beleef de tradities van de lokale bevolking

De meest bekende en toegankelijke culturele bestemming is de Baliem vallei waar je kennismaakt met de lokale Dani-, Yali- en Lani-stammen die er een traditioneel leven op na houden. Zo dragen de mannen de koketa, oftewel peniskokers, waaraan je kan zien tot welke stam zij behoren. Jaarlijks vindt hier het Baliem vallei festival plaats. Tijdens het festival worden er onder andere spectaculaire voorstellingen gegeven van stammenoorlogen, waarbij twee groepen met de beste lokale strijders in de arena tegen elkaar strijden met speren en pijl en boog. Tevens kun je in de omgeving bijzondere trekkings maken of een bezoek brengen aan de 278 jaar oude Mummie Wim Motok Mabel.

De hoogste piek van Oceanië

Het Lorentz National Park is met een oppervlakte van meer dan 25.000 km2 het grootste beschermde natuurgebied van Zuidoost-Azië. Het natuurschoon is erg indrukwekkend met de hoogste ecologische diversiteit ter wereld. Het spectrum van ecosystemen is enorm: van zeegebieden, mangrovebossen en regenwouden tot aan gletsjers. Het Lorentz National Park is dan ook benoemd tot UNESCO World Heritage Site. Eén van de letterlijke hoogtepunten van het park is de eeuwig in sneeuw gehulde Carstenszpyramide. De top is onderdeel van de lijst met de hoogste bergtoppen per continent, de ‘Seven Summits’, en staat op de bucketlist van elke bergbeklimmer. Dr. Weiglein Expeditions organiseert uitdagende 20-daagse expedities voor ervaren bergbeklimmers. Tijdens deze indrukwekkende reis trek je door het tropisch regenwoud naar de besneeuwde top van de Carstenszpyramide.

De onderwaterwereld van Raja Ampat

De wateren van Raja Ampat zijn één van de beste plekken om te duiken. Gelegen in het geografische hart van de Coral Triangle, telt Raja Ampat meer dan 1.500 eilanden waarvan Waigeo, Salawati, Batanta en Misool de grootste zijn. De onderwaterwereld kent een ongekend rijke biodiversiteit, met 540 koraalsoorten, 1.511 vissoorten en 700 weekdiersoorten, waardoor het voelt alsof je in een aquarium zwemt. Met een decor van junglelandschappen, hagelwitte stranden, wuivende palmbomen en kristalhelder water is het geen wonder dat deze paradijselijke plek is uitgeroepen tot één van de beste duikspots ter wereld.

TIP: Ontdek de Raja Ampat archipel per liveaboard, waarbij je een duikvakantie doorbrengt op een compleet uitgeruste boot die je naar mooiste duikplekken in de omgeving brengt.

Aanbevolen accommodaties in Papua

Het Baliem Valley Resort biedt 3-sterren bungalows met een waanzinnig uitzicht over de Baliem vallei. In Raja Ampat kun je overnachten in homestays; de ideale gelegenheid om écht kennis te maken met de locals en hun tradities en gewoonten. Zo overnacht je bijvoorbeeld bij een lokale familie in de Yenkoranu Homestay. Op zoek naar een comfortabel verblijf dat van alle gemakken is voorzien? Overnacht dan in het luxueuze Misool Eco Resort met bungalows op een toplocatie.

Bereikbaarheid

Vanwege de ligging van de regio neemt reizen naar Papua tijd in beslag, maar het is de moeite meer dan waard. Om de Baliem vallei te bereiken, vlieg je vanuit Jakarta, Makassar of Denpasar naar Jayapura en vervolgens naar Wamena, het hart van de Baliem vallei. De meeste expedities naar het Lorentz Nationaal Park worden georganiseerd met een vliegreis vanaf Denpasar, maar er zijn ook andere manieren om het park te bereiken. Voor een duikreis in Raja Ampat vlieg of vaar je naar Sorong. Vanaf Sorong gaan elke dag twee boten naar Waisai, de hoofdstad van Waigeo.

Afbeelding:  Het Raja Ampat eilandenrijk © 2014 TMC, All rights reserved.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.