Toekomstdroom voor Syrië: een avond met media activist Zaid uit Aleppo bij Pax

PAX Toekomstdroom Syrië

Hardop zeggen wat je vindt, de vrijheid om jezelf te zijn en vooral om niet meer bang te hoeven zijn. ‘Simpele’ dromen van de jonge media activist Zaid, die zeven jaar geleden de straat op ging in Syrië. Hoe anders is de wereld nu? Wat is er over van zijn dromen van zeven jaar geleden? Zaid en andere jonge Syriërs nemen je mee in hun verhalen van verzet en hoop op 15 maart.

 Zaid

De rode draad op donderdagavond 15 maart zijn de afgelopen 7 jaar van Zaid. Zaid is een media activist en Palestijns vluchteling, geboren in Aleppo, Syrië. Tot 2011 was Zaid student en leefde op het eerste gezicht een typisch studentenbestaan. Maar niets was minder waar, hij leefde onder de verstikkende deken van onvrijheid. De drang, energie en noodzaak voor verandering was enorm. En toen kwam er één filmpje dat alles veranderde. Zaid werd geraakt door het beeld van jonge Syriërs die, tijdens een protest tegen Assad, trots riepen dat zij zich nooit zullen laten kleineren. Hij pakte zijn camera en ging samen met duizenden andere jonge Syriërs de straat op; de Syrische revolutie was ontketend.

Vrijheid, waardigheid en gerechtigheid ultieme doel

Terwijl de daaropvolgende jaren in Syrië zeer moeilijk waren, ging Zaid door. Hij bleef strijden voor vrijheid en democratie en hielp mee met het opzetten van verschillende scholen om zo zijn idealen in praktijk te brengen. De drang om door te gaan overheerst bij Zaid. Vrijheid, waardigheid en gerechtigheid in Syrië is het ultieme doel. Dit lijkt nu een droom, maar zijn verhaal is een van de vele soortgelijke Syrische verhalen en geeft ons een kijk op wat echt belangrijk is.

Dialoog

Na het verhaal van Zaid volgt er een dialoog om antwoord te vinden op de vraag hoe we er samen voor kunnen zorgen dat de dromen van vrijheid en waardigheid overal gewaarborgd blijven?

De voertaal van de avond is Engels. Toegang is gratis. Wel graag aanmelden via actie.paxvoorvrede.nl/actie/toekomstdroom-voor-syrie/.

De toekomstdroom voor Syrië vindt plaats op donderdag 15 maart van 20.00 – 21.30 uur bij PAX – Sint Jacobsstraat 12, Utrecht.

Afbeelding: Meisje kijkt naar I have a dream in Saraqueb © Eyad al Jaroud RF.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.