Things That Matter in Tropenmuseum

Things That Matter Tropenmuseum

Vanaf 13 juli presenteert het Tropenmuseum Things That Matter: een nieuwe tentoonstelling over belangrijke dingen en het belang van dingen, waarin de museumcollectie centraal staat. In films en audiofragmenten vertellen mensen over voorwerpen die voor hen persoonlijke betekenis hebben. Tegelijkertijd zijn deze nauw verbonden met grote maatschappelijke vraagstukken van vandaag, als migratie en afkomst. Wat neemt iemand op de vlucht mee om zich thuis te voelen? En hoe laten mensen met kleding zien dat ze trots zijn op hun wortels? Vragen zoals deze leiden je door de tentoonstelling en dagen je uit om na te denken over wat deze onderwerpen met je te maken hebben.­­­­­­

Cultureel erfgoed

De objecten in Things That Matter komen van over de hele wereld.  Ze dragen verhalen met zich mee die net zo goed in Nederland van betekenis zijn. Een voorbeeld is een gevlochten mandje, afkomstig van de Marshall Islands. In de bijbehorende video vertelt Kathy Jetnil-Kijiner in dichtvorm waarom dit voorwerp zo belangrijk is voor haar cultuur. Maar ook hoe deze op het punt staat te verdwijnen: de stijgende zeespiegel zal haar eiland als eerste in de Grote Oceaan doen zinken. Het mandje in de tentoonstelling is dan het laatste tastbare overblijfsel van haar cultuur. Het zet bezoekers aan het denken over klimaatverandering, duurzaamheid en cultureel erfgoed.

Mijlpaal

De opening van Things That Matter is een mijlpaal in de vernieuwing van het Tropenmuseum: de zalen zijn niet langer op land of werelddeel ingedeeld. In plaats daarvan richt het museum zich op universele thema’s die mensen wereldwijd verbinden. De tentoonstelling Things That Matter bestaat uit tien onderwerpen zoals feest en klimaatverandering, verdeeld over tien paviljoens.

In 2021 volgt een nieuwe opstelling op de eerste verdieping over het koloniaal verleden en de hedendaagse erfenissen daarvan. Eerder werd het entreegebied gemoderniseerd, de monumentale Lichthal in ere hersteld en meer ruimte gecreëerd voor grote tijdelijke tentoonstellingen.

De tentoonstelling Things That Matter is naar verwachting 5 tot 7 jaar te zien.

Afbeelding: Tess © David Vroom.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.