Theatervoorstelling Dark Numbers zet Bosnische veteranen in

Voorstelling Dark Numbers

De in Bosnië geboren theatermaker Tea Tupajić nodigt voor de voorstelling Dark Numbers veteranen van het Nederlandse bataljon Dutchbat III uit als mede-makers en performers. Kunst biedt ruimte voor antwoorden die het juridische proces nooit kon geven, is de onderliggende gedachte. Hiermee heropent Tupajić één van de donkerste verhalen uit de recente Europese geschiedenis. Op woensdag 19 september gaat Dark Numbers in première in Frascati, Amsterdam, gevolgd door een tournee in binnen- en buitenland.

Srebrenica

Gedurende de Bosnische oorlog in de jaren 90 stond Dutchbat III onder het commando van de Verenigde Naties. Het was hun taak om de moslimenclave Srebrenica, die door de VN was aangewezen, als safe zone te beschermen. Op 11 juli 1995 namen Bosnisch-Servische troepen onder het bevel van Generaal Mladić de stad in. De bevolking zocht daarop massaal bescherming in het door Dutchbat III beveiligde gebied.

Onder het voorwendsel de bevolking te evacueren, werden de vrouwen en kinderen in bussen weggevoerd. Mladić verzekerde Dutchbat III dat de resterende mannen en jongens veilig waren en kort erna zouden volgen. Op 21 juli verliet Dutchbat III de enclave. In de daaropvolgende dagen werden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens door Bosnisch-Servische troepen gedood. In 2004 verklaarde het Internationaal Strafhof in Den Haag de gebeurtenissen tot een daad van genocide. Kofi Annan noemde het de ergste misdaad die op Europese bodem was begaan sinds de Tweede Wereldoorlog.

Dark Numbers

In Dark Numbers presenteert Tea Tupajić intense en ongecensureerde verhalen van de Dutchbat-veteranen. Wie waren deze jonge mannen en vrouwen? Wat motiveerde hen naar een oorlog te gaan die niet van hun was? Welke beelden houden hen nu nog wakker?

Op woensdag 19 september gaat Dark Numbers in première in Frascati met aansluitend een Nederlandse en internationale tournee. De voorstelling is Nederlands gesproken en heeft Engelse boventiteling. Voor meer informatie over de voorstelling, bezoek de website van Frascati.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.