The Future of Food Museon

The Future of Food is nu te zien in het Museon in Den Haag. De expositie toont hoe de mens inspirerende en creatieve oplossingen bedenkt om het wereldwijde voedselvraagstuk aan te pakken. De tentoonstelling bestaat uit meer dan 75 foto’s in speciale presentatiepanelen met LED-technologie. In samenwerking met National Geographic is de expositie verrijkt met informatieve illustraties. The Future of Food is te zien tot en met 1 oktober 2017.

Overdaad, tekort, innovatie en verbinding

The Future of Food gaat over te veel en te weinig eten, over veelzijdig en eentonig voedsel en hoe de mens de natuur voor het verkrijgen van voedsel gebruikt. Via aansprekende verhalen en beelden zie je hoe enorm verschillend voedselproductie- en consumptie wereldwijd is. De tentoonstelling toont onder andere beelden van topfotografen waarop suikerriethakkers in Mozambique, Chinese zeewierboeren en Filipijnse rijstteeltonderzoekers zijn te zien. Aanschouw een gevarieerd palet van de uitgestrekte graanvelden van Amerikaanse megaboerderijen tot aan Maleisische zeenomaden.

Wat zullen we vanavond eten?

Honderdduizenden jaren hield de mens zich bezig met de vraag; Hoe komen we aan eten? Vandaag de dag luidt deze vraag nu: Wat zullen we vanavond eten?’ Voedsel is deze dag veel belangrijker dan alleen de mens in leven houden. Voedsel verbindt ons met de wereld om ons heen. Wat en hoe we eten, wordt ook bepaald door welvaart, culturele tradities en persoonlijke keuzes. Voedsel vertelt meer over wie we zijn.

Op aarde zijn er miljarden monden die gevoed moeten worden. Terwijl de wereldbevolking in rap tempo groeit, zijn er inspirerende innovaties en creatieve oplossingen nodig om het wereldwijde voedselvraagstuk aan te pakken.

Wereldfotografie in het Museon

Fotografie speelt al meer dan een kwart eeuw een belangrijke rol in de programmering van het Museon en heeft een vaste plek in de programmering. The Future of Food is onderdeel van de National Geographic Focus Gallery van het Museon; de eerste tentoonstelling in de wereld waar permanent beelden van topfotografen van National Geographic te bewonderen zijn. Het Museon wisselt gemiddeld 2 maal per jaar de tentoonstellingen. De NatGeo Focus Gallery sluit aan bij de thematiek van het museum: mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Afbeelding: Palmkwekerij © Robin Hammond. Een arbeidster in Liberia geeft oliepalmzaailingen water. Deze worden geplant op een deel van een stuk gepachte grond van bijna 220.000 hectare. Van de oogst wordt bakolie gemaakt. Overheidsbestuurders hopen dat de door palmoliegigant Sime Darby beloofde 35.000 banen zullen helpen de rust terug te brengen in het door oorlog verscheurde land. Met een marktkapitaal van meer dan 19,6 miljard dollar en 100.000 werknemers in 21 landen is de in Maleisië gevestigde multinational Sime Darby het grootste beursgenoteerde landbouwbedrijf ter wereld.

Meer weten? Bezoek dan de site van het Museon.