Tentoonstelling ‘Welcome to Jerusalem’ aanleiding tot Israëlische censuur

Welcome to Jerusalem

Israël heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gevraagd te stoppen met de financiering van het Joods Museum in Berlijn. Dat meldden de Die Tageszeitung en de Israëlische krant Ha’aretz afgelopen week. De reden is dat de tentoonstelling ‘Welcome to Jerusalem’, volgens Israël vooral een Palestijns-islamitisch perspectief op de stad presenteert. 

De tentoonstelling toont verschillende perspectieven op Jeruzalem. Zowel vanuit joods als Palestijnse perspectief, zodat bezoekers zelf hun beeld over deze complexe stad kunnen vormen, laat het museum weten. Dat deze tentoonstelling veel mensen aanspreekt, blijkt uit de bezoekersaantallen: sinds de opening in december 2017 zijn er meer dan 300.000 bezoekers geweest.

Verschillende perspectieven

Herman Kossmann, ontwerper van de tentoonstelling: ‘Juist om de welhaast onbegrijpelijke en complexe constructie van het huidige en historische Jeruzalem te tonen, laten we de stad vanuit verschillende perspectieven zien. En zeker ook de Palestijnse kant van de zaak. Een voor ons vanzelfsprekende manier van werken: de bezoeker serieus nemen door een tentoonstelling met impact te maken die een onderwerp van verschillende kanten belicht en daarmee aanzet tot inzicht, verwondering en debat.’

Turbulente stad

In de tentoonstelling ‘Welcome to Jerusalem’ worden historische, politieke en religieuze aspecten van de stad getoond. Het omvat werken van zowel Palestijnse als Israëlische kunstenaars. Met toegesneden theatrale settingen van de vijftien themazalen, de inzet van multimediale middelen en bijzondere collectiestukken, is een gelaagde tentoonstelling gecreëerd.

Waar de ene ruimte sacraliteit uitstraalt om het verhaal van de drie religieuze hoofdstromingen voor het voetlicht te brengen, wordt in een andere ruimte – die gewijd is aan ‘de stad in politiek conflict’ met een 360-graden filminstallatie – een aangrijpend beeld geschetst van de cyclus van steeds complexere conflicten. Persoonlijke, filmische ontmoetingen met hedendaagse inwoners van de stad zorgen voor een indringende ervaring. De bezoekers zien een real-time beeld van het dagelijks leven met de naast elkaar bestaande denkbeelden over deze turbulente stad.

‘Welcome to Jerusalem’ is nog tot 30 april 2019 te zien in het Joods Museum Berlijn. Voor meer informatie, bezoek www.jmberlin.de.

Bronnen
www.haaretz.com/world-news/europe/report-israel-demanded-germany-cut-funding-to-jewish-museum-in-berlin-1.6726205
https://www.albawaba.com/news/israel-tells-germany-not-fund-berlins-jewish-museum-because-palestinian-angle-1224296
https://www.i24news.tv/en/news/international/190625-181209-merkel-receives-israeli-request-to-cut-funding-to-berlin-s-jewish-museum-report

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.