Tentoonstelling LEVE DE MENS! Inheemse volkeren gefotografeerd door Jimmy Nelson

Dat Rijksmuseum Volkenkunde een favoriet is van Wereld van Culturen.nl moge duidelijk zijn. Met de expositie LEVE DE MENS! zal veler cultureel hart sneller gaan kloppen, denken wij.

De gepassioneerde topfotograaf Jimmy Nelson (1967) reisde de afgelopen jaren de hele wereld over om inheemse mensen op hun mooist te portretteren. Van de Chukchi in ijzig Siberië, de Kazakhs uit Mongolië, de Ladakhi uit India en de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Dani in Papua. Met zijn scherpe oog en fabelachtige beheersing van de geavanceerde technische camera realiseerde Nelson een reeks ongeëvenaarde meesterwerken.

De tentoonstelling is meer dan een verzameling topfoto’s. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Sentimenten als bewondering, vervreemding, confrontatie en herkenning. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen blikveld? Wat zeggen de beelden over onszelf?

Perak Lady, Lamayuru Monastery, Lamayaru Village, LadakhDe tentoonstelling is verdeeld in diverse thema’s. De eerste zaal biedt een overrompelende inleiding die de enorme diversiteit aan landschappen toont van de plaatsen op aarde waar Nelson heeft gefotografeerd. ‘The making of’ toont volop video’s en verhalen over de ontberingen van Nelson voordat hij in de afgelegen gebieden aan het fotograferen toekwam. Ook over onverwachte, hartverwarmende ontmoetingen wordt hier verhaald. ‘Oog in oog’ zoomt in op details en deelonderwerpen zoals foto’s van vrouwen, portretten waar bijzondere haardrachten centraal staan of opvallende sieraden. Alle mensen uit de hele wereld door elkaar. Een feest van diversiteit.

Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling is ‘De Studio’. De meesterfotograaf zelf legt bezoekers vast op de gevoelige plaat, waarmee ze zelf onderdeel van de tentoonstelling worden. In de museumtuin krijgt de groeiende reeks portretten een prominente plaats. Een opmerkelijke component in de tentoonstelling is de serie foto’s van de ‘binnenlandse reis’ die de fotograaf in januari 2014 maakt. Bewoners van Marken en Terschelling op hun mooist gefotografeerd. Aansluitend bij de tentoonstelling organiseert het museum een reeks interessante publieksactiviteiten en lezingen door Jimmy Nelson.

In Rijksmuseum Volkenkunde Leiden vanaf april t/m 24 augustus 2014.

 

 

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.