Tentoonstelling De Boeddha reist door naar het Tropenmuseum

Ruriden door Chris McGrath
Copyright: Museum Volkenkunde, Leiden. Deze persfoto mag alleen worden gebruikt gedurende de looptijd en voor de promotie van de bijbehorende tentoonstelling of activiteit in Museum Volkenkunde Leiden/2015 Getty Images

De tentoonstelling De Boeddha – van levensverhaal tot inspiratiebron gaat op doorreis naar het Tropenmuseum in Amsterdam. In 5 maanden tijd heeft de tentoonstelling ruim 70.000 bezoekers getrokken in Museum Volkenkunde in Leiden. Vanaf 23 september is deze omvangrijke tentoonstelling over een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis te zien in het Tropenmuseum.

Het boeddhisme is razend populair. Nederland alleen al telt zo’n 500 boeddhistische centra. Iedereen kent wel iemand met een Boeddhabeeld in huis. Waarom vallen wij zo massaal voor het portret van de Boeddha? En wat weten wij nu eigenlijk over dit icoon? Hoe wordt anno nu het boeddhisme wereldwijd beleefd? Aan de hand van reportages, indrukwekkende foto’s en interviews geeft deze tentoonstelling antwoord op al deze vragen.

Boeddhisme wereldwijd

De tentoonstelling De Boeddha behelst een reis langs belangrijke boeddhistische plaatsen wereldwijd. De tocht voert langs Thailand, India, Indonesië, China, Myanmar, Japan en Tibet. Van de eeuwenoude Chinese kloosters en de geboorteplaats van de Boeddha in Nepal tot de Indonesische Borobudur. De reis voert ook door eigen land. Documentaires geven een blik op het boeddhisme in Nederland, het zogenoemde tulpenboeddhisme.

Internationale topstukken

In de tentoonstelling zijn circa 100 Boeddhabeelden te zien. Een daarvan is een Boeddhabeeld uit Nepal dat in mei jongstleden door de Nepalese ambassade werd geschonken aan het museum. Nooit eerder zijn zoveel Boeddhabeelden tegelijkertijd tentoongesteld in het Tropenmuseum. Ook is er een zeldzaam – meer dan 35 meter lang Vessantaradoek – te zien met scènes uit een vorig leven van de Boeddha. Samen met unieke internationale topstukken uit onder andere het Victoria & Albert Museum in Londen, het Berlijnse Museum für Asiatische Kunst en het Asian Civilisations Museum in Singapore, vertellen deze voorwerpen het levensverhaal van de Boeddha.

Dus heb je de tentoonstelling nog niet in Museum Volkenkunde gezien, bezoek dan met een gerust hart de tentoonstelling vanaf september in het Tropenmuseum. Meer informatie over de tentoonstelling De Boeddha in het Tropenmuseum? Surf dan naar tropenmuseum.nl/nl/tentoonstelling-DeBoeddha.

Afbeelding: De Ruriden, in beheer van de boeddhistische tempel Koukokuji, herbergt 2046 futuristische altaren met glazen Boeddhabeelden die overeenkomen met lades waar de as van overledenen in bewaard worden. Foto door Chris McGrath. Copyright: Museum Volkenkunde, Leiden, van Getty Images.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.