DE BOEDDHA – tentoonstelling in Museum Volkenkunde

Tentoonstelling DE BOEDDHA
01_Campagnebeeld DE BOEDDHA-Van levensverhaal tot inspiratiebron_ Museum Volkenkunde, Leiden_12 febr. tm 14 aug. 2016

Tentoonstelling DE BOEDDHA – Van levensverhaal tot inspiratiebron van 12 februari t/m 14 augustus 2016 in Museum Volkenkunde, Leiden

Steeds meer mensen mediteren. Yoga is razend populair. Je kunt zelfs spreken van een Mindfulness-industrie in het Westen. Nederland alleen al telt zo’n 500 boeddhistische centra. Op 12 februari opent Museum Volkenkunde dan ook haar deuren voor DE BOEDDHA. Een grote tentoonstelling over een van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis. Wat maakt het levensverhaal van deze spirituele leider zo intrigerend? Hoe wordt anno nu het boeddhisme wereldwijd beleefd? Deze en andere vragen staan centraal in de tentoonstelling. Reis mee langs belangrijke boeddhistische plaatsen, kom er van alles over te weten en ervaar de verbindende kracht van deze wereldgodsdienst.

Boeddha

Voor veel Nederlanders roept het Boeddhabeeld herinneringen op aan reizen door Azië, waar Boeddhabeelden en tempelcomplexen de culturele hoogtepunten vormen. Voor andere Nederlanders is de Boeddha misschien vooral een symbool van rust en vormt het een tegenwicht voor de gehaaste en complexe samenleving. We mediteren massaal; elke grote Nederlandse stad kent wel een boeddhistisch centrum. De tentoonstelling licht daarom ook uit wat verschillende mensen in het boeddhisme zoeken.

Tentoonstelling DE BOEDDHA
DE BOEDDHA-Van levensverhaal tot inspiratiebron – Museum Volkenkunde, Leiden – 12 febr. tm 14 aug. 2016

Op reis

Aan de hand van reportages, indrukwekkende foto’s en interviews maken bezoekers die DE BOEDDHA aandoen een reis langs belangrijke boeddhistische gebieden op aarde; langs plekken waar het boeddhisme lang geleden betekenisvol was of langs plekken waar het nu nog volop leeft. Pelgrimsplaatsen en belangrijke feestdagen die van land tot land verschillen doen hierbij hun ronde. De tocht voert langs onder meer Thailand, India, Indonesië, China, Myanmar, Japan en Tibet. Van de eeuwenoude Chinese kloosters en de geboorteplaats van de Boeddha in Nepal tot het Indonesische Borobudur. En de reis voert ook door eigen land: vier gloednieuwe documentaires geven een actuele blik op boeddhisten en boeddhisme in Nederland.

Unieke voorwerpen

Het is de eerste keer dat er zoveel Boeddhabeelden tegelijk uit de eigen museumcollectie gepresenteerd worden in museum Volkenkunde. Dat Boeddhabeelden zó van elkaar verschillen en waarom dat precies zo is, ontdek je tijdens je spirituele reis door het museum. Ook is er een zeldzaam, meer dan 35 meter lang, Vessantaradoek te zien met scènes uit een vorig leven van de Boeddha. Samen met belangrijke internationale bruiklenen uit onder andere het Victoria & Albert Museum in Londen, het Musée Guimet uit Parijs, het Berlijnse Museum für Asiatische Kunst en het Asian Civilisations Museum in Singapore, vertellen deze voorwerpen het levensverhaal van de Boeddha. Van eeuwenoude stenen Gandara reliëfs uit Pakistan tot een indrukwekkende contactreliek met de voetafdruk van de Boeddha uit Thailand.

In september 2016 is de tentoonstelling te zien in het Tropenmuseum, Amsterdam.

Meer informatie?

Bezoek dan volkenkunde.nl/nl/de-boeddha.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.