‘Suriname-Nederland 40 jaar later’ 1975-2015

Suriname-Nederland
1975-11-25 00:00:00 Onafhankelijkheid Suriname 25-11-1975 vlnr Arron, van Genderen, Prinses Beatrix, Ferrier en Lachmon bij de plechtigheid.

Fri, fri fri! (Vrij, vrij vrij) scandeerde de feestende massa in Paramaribo aan de vooravond van de onafhankelijkheid in Suriname. Surinamers die minder vertrouwen hadden in de verzelfstandiging van Suriname namen het vliegtuig naar Nederland. Bijna een derde van alle Surinamers verliet het land. Op 25 november 2015 is het 40 jaar geleden dat Suriname onafhankelijk werd van Nederland. In het project ‘Suriname-Nederland 40 jaar later’ 1975-2015 wordt de relatie Suriname-Nederland aan de hand van een tentoonstelling, filmretrospectief, educatieprogramma, debat en literaire talkshow onder de loep genomen.

Vragen die aan de orde komen, zijn: hoe kijken beide landen terug op de relatie Suriname-Nederland? Wat is er terechtgekomen van de dromen van toen? Hebben Nederland en Suriname nog een gemeenschappelijke toekomst? Het project sluit aan bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Tussen Droom en Daad.

Wie, wat, waar, wanneer?

‘Suriname-Nederland 40 jaar later’, Museum Volkenkunde, Leiden, 22 oktober t/m 31 januari 2016
Aan de hand van persoonlijke herinneringen, historische foto’s, radio- en tv-fragmenten worden in Museum Volkenkunde de hoogte- en dieptepunten in de soms moeizame relatie tussen beide landen worden getoond. Ook de kunstinstallatie ‘Not Mama’s Umbrella, stof tot nadenken’ van de kunstenaars Renée Koldewijn (Amsterdam) en Isan Corinde (Paramaribo) is hier te zien.

Filmretrospectief, Literaire Talkshow en Debat met Surinamisten, het Tropenmuseum, Amsterdam, 24 & 25 oktober 2015
Het Tropenmuseum vertoont in het Filmretrospectief met als thema ‘de Onafhankelijkheid van Suriname’, 12 documentaires en Polygoonjournaals. Het werk van cineast Frank Zichem staat centraal van wie documentaires, zoals ‘Papieren Nederlandertjes’ uit 1974 en ‘De Verwelkte Ruiker’ uit 1995 worden vertoond. Journalist Peggy Brader praat met Frank Zichem over zijn werk.

De Literaire Talkshow ‘Of je leven ervan af hangt’ op zaterdagavond wordt georganiseerd door de Werkgroep Caraïbische Letteren. Tevens is het de jaarlijkse Caraïbische Letterendag van de Werkgroep. In de talkshow – afgewisseld met beeld, columns, zang- staan schrijvers centraal die beeldbepalend zijn geweest voor de afgelopen veertig jaar: Thea Doelwijt, Edgar Cairo, Astrid Roemer, Anil Ramdas en Robert Vuijsje.

Gasten die uit hun werk voordragen en erover praten, zijn: Arthur Cairo (broer van), Reve-biograaf Nop Maas, schrijvers Thea Doelwijt, Stephan Sanders, Robert Vuijsje, de Haagse loco-burgemeester en schrijver Rabin Baldewsingh, acteurs Mike Ho Sam Sooi en Manoushka Zeegelaar, cineast Hans Hylkema, columnist Sharda Ganga en Maaike Meijer, hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht. De talkshow wordt gepresenteerd door journalist Tanja Fraai en Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar Nederlands-Caraïbische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam. De verschillende sessies worden afgewisseld met gezongen gedichten van Denise Jannah.

Het Debat met Surinamisten ‘Ongemakkelijke relaties’, op zondagmiddag gaat over de politieke, culturele en economische relaties tussen Suriname en Nederland met onder anderen: Sharda Ganga, Guno Jones, Rosemarijn Hoefte, Paul Tjon Sie Fat en Peter Meel. Het debat wordt georganiseerd door het IBS, Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek, in samenwerking met de Werkgroep Caraïbische Letteren.

Driedaags filmretrospectief en een debat over beeldvorming in On Stage, Paramaribo, 13, 14 & 15 november 2015
De directeur van het Nationaal Archief Suriname, Rita Tjien Fooh verricht de opening. Bij die gelegenheid wordt het audiovisueel materiaal aangeboden dat Beeld en Geluid in Hilversum beschikbaar stelt aan het Nationaal Archief Suriname.

Meer informatie?

Het project ‘Suriname-Nederland 40 jaar later’ is een initiatief van de Stichting Multimediale Cultuur. Voor meer informatie over het project surf naar www.smc94.nl/suriname-nederland/

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.