Streets of the World: 250 meter lange foto op Zuidasdok in Amsterdam

Streets of the World Zuidas Amsterdam

Vanaf afgelopen donderdag is één van onze favoriete fotoprojecten – Streets of the World – op een wel heel bijzondere manier te bezichtigen. Het is de eerste keer dat Streets of the World alle 195 foto’s uit alle landen ter wereld naast elkaar exposeert, die dankzij de doorlopende horizon allemaal met elkaar verbonden zijn. Dankzij de projectorganisatie Zuidasdok, Hello Zuidas en bouwcombinatie ZuidPlus zijn de bouwschuttingen van het werkterrein van Zuidasdok in het hart van Zuidas Amsterdam de perfecte locatie hiervoor.

De Streets of the World foto-expositie, met als thema Wereldburgerschap, heeft een lengte van 250 meter en is te bezoeken op de Arnold Schönberglaan aan het Gustav Mahlerplein op de Zuidas. Fotograaf Jeroen Swolfs fotografeerde tijdens zijn 7 jaar durende wereldreis het straatleven anno nu in vrijwel alle hoofdsteden ter wereld. In zijn werk legt hij de nadruk op wat ons verbindt als mens en hoe veel we, ondanks al onze verschillen, wereldwijd op elkaar lijken. Zijn missie is om de mensheid dichter bij elkaar te brengen. Bezoekers van de expositie bewonderen 195 foto’s uit 195 landen die een bijzonder en hedendaags inkijkje geven in allerlei verschillende culturen.

Wereldburgerschap en onderwijs

Speciaal voor deze expositie, ontwikkelde onderwijsspecialist Liesbeth Breek een onderwijspakket voor het primair, voortgezet, en middelbaar beroepsonderwijs waarbij wereldburgerschap centraal staat. Ze gebruikt hiervoor de door Harvard Project Zero ontwikkelde Slow Looking methode, waarbij je als kijker uitgedaagd wordt om verder te kijken dan wat je ogen bij een eerste indruk waarnemen. Goed observeren en het ontwikkelen van eigen denkkracht staan hierbij centraal. Dat maakt de expositie niet alleen interessant voor fotografieliefhebbers, maar ook voor gezinnen met kinderen en scholen.

Streets of the World Tour

Streets of de World Zuidas is de tweede officiële stop in de Streets of the World Tour, waarmee Swolfs teruggaat naar alle landen ter wereld om zijn foto’s en verbindende boodschap terug te brengen naar de mensen. Na de officiële lancering van de World Tour op 20 januari 2019 in Dubai en de expositie-opening in het hart van Zuidas, is het werk van Swolfs vanaf 2 mei 2019 ook te zien op Canary Wharf in Londen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de expositie in Nederland te bezoeken is. Eerder waren de foto’s al te zien als pop-up exposities in een verlaten parkeergarage in de Bijlmer, de Nieuwe Kerk in Amsterdam en in zijn eigen Streets of the World Photo Museum op UNESCO-werelderfgoed het Hembrugterrein in Zaandam.

Videowalk 

Streets of the World op de Zuidas ziet ook de primeur van de speciaal ontworpen en te downloaden Streets Videowalk, waarmee Jeroen Swolfs bezoekers persoonlijk meeneemt op een wereldreis langs zijn meest fascinerende foto’s. De Videowalk is voor 4,99 euro te downloaden op de website van Streets of the World. De Streets of the World expositie op de Zuidas is gratis toegankelijk.p

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.