De straten van de wereld te zien in Zaandam

Streets of the World © Jeroen Swolfs

De Nederlandse fotojournalist Jeroen Swolfs reisde tussen 2009 en 2016 rond de wereld en fotografeerde het straatleven in alle hoofdsteden van de wereld. Alle 195 foto’s van Jeroen Swolfs zijn tot oktober 2017 te bewonderen in het Streets of the World Photo Museum in Zaandam.

Ook verschijnen er twee verschillende edities van het fotoboek Streets of the World: de basiseditie en een Limited Deluxe editie. Deze laatste editie is groter van formaat met een exclusieve art print. 436 Pagina’s met op elke spread een foto van het straatleven in 195 landen, ingedeeld per werelddeel. Naast de foto’s vind je in de boeken de motivatie voor de gekozen plek door Swolfs en uitleg over de inhoud van het beeld. Naast natuurlijk de feiten en cijfers van het betreffende land.

Verbinding

De expositie en het fotoboek hebben een duidelijk doel: een positief wereldbeeld laten zien. Met de straatfoto’s wil Swolfs mensen een gevoel van verbondenheid en betrokkenheid geven. Want thema’s als vriendschap, liefde, hoop en werk spelen wereldwijd. ‘Ook in hoofdsteden die door media vaak afgeschilderd worden als alleen gevaarlijk en onrustig’, aldus Swolfs. ‘Mijn foto’s tonen een andere kant van het verhaal, een kant die betrokkenheid, verbondenheid en hoop biedt.’ Alleen straten in de hoofdsteden van Jemen, Libië en Equatoriaal Guinee zijn nog niet door Swolfs gefotografeerd. ‘Hoewel ik nog drie landen te fotograferen heb, wil ik in deze tijd van polarisatie, onrust en groeiende angst voor oorlog en terrorisme niet wachten om mijn verhaal te delen.’

Streets of the World

Het Streets of the World Photo Museum in Zaandam, met een oppervlakte van maar liefst 3800 m2, telt vier ruimtes en laat het publiek het buitengewone project van Swolfs op levensgroot formaat beleven. Swolfs: ‘Ik heb zeven jaar gereisd om verhalen te verzamelen. De komende zeven jaar gebruik ik om met deze verhalen te reizen over de wereld. Ik ben zeer vereerd dat ik dit avontuur nu zo met iedereen kan delen, ongeacht leeftijd, nationaliteit en afkomst. Zij het via de expositie, dan wel het boek.’ Als bezoeker loop je langs een tijdlijn van zeven jaar door alle continenten. Met foto’s waarbij het voelt alsof je door een straat in Pyongyang in Noord-Korea, een haventje in Lomé in Togo, of een park in Tegucigalpa in Honduras, loopt.

Het museum

Het Streets of the World Photo Museum is gevestigd aan Slaghoedje 52, op het Hembrugterrein in Zaandam. Het fotomuseum is tot en met 30 september van woensdag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Een toegangskaartje kopen in het museum kost € 11,00, een online toegangskaartje met IDEAL kost € 10,00. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen.

Voor meer informatie, surf naar www.streetsoftheworld.com.

Afbeelding: Straat in Baghdad, Irak © Jeroen Swolfs.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.