Stijging nieuwe hiv-infecties in de wereld

hiv

Voor het eerst in 20 jaar is het aantal nieuwe hiv-infecties in de wereld gestegen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de VN-organisatie UNAIDS. Het goede nieuws is dat er intussen 17 miljoen mensen met hiv in de wereld in behandeling zijn. Dat is meer dan het doel dat was gesteld en leidt tot een afname van het aantal aidsdoden wereldwijd.

De nieuwe cijfers zijn aan de vooravond van de speciale VN-top over aidsbestrijding bekend gemaakt, die van 8 tot 10 juni plaatsvindt in New York. Wereldleiders bespreken tijdens de top wat er moet gebeuren om aids tegen 2030 de wereld uit te krijgen.

Global AIDS Update Report 2016

In het Global AIDS Update Report 2016 dat op 1 juni werd gepresenteerd noemt UNAIDS dat er in 2015 2.1 miljoen nieuwe infecties waren. In 2014 rapporteerde UNAIDS nog 2,0 miljoen nieuwe infecties.

Louise van Deth, directeur Aids Fonds : ‘Het is een schokkende breuk met de dalende trend die we afgelopen 20 jaar hebben gezien. Ondanks alle wereldwijde inspanningen, is het aantal nieuwe hiv-infecties in 2015 niet verder afgenomen. Dit is bijzonder zorgwekkend.’

Oost-Europa, Rusland en Midden Azië

Van Deth: ‘De meest opvallende toename van hiv-infecties is in twee grote hotspots van de wereld geconstateerd, in Oost-Europa en Rusland en in Midden Azië. Landen die weigeren te investeren in preventie en zorg, speciaal voor de hiv-risicogroepen, zoals homomannen, druggebruikers en sekswerkers, veroorzaken een nieuwe hiv-epidemie. Zonder toegang tot medicijnen, goede seksuele voorlichting, en het bestrijden van stigma en discriminatie is er geen succes mogelijk in de strijd tegen aids.’

Petitie Aids de wereld uit

Aan de vooravond van de VN-top over aids heeft Louise van Deth de petitie van het Aids Fonds aan minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, uitgereikt. Het Aids Fonds wil aids de wereld uit. Dat kan alleen als iedereen recht heeft op medicijnen en zorg, waar ook ter wereld, wie je ook bent. De petitie met deze oproep is ondertussen ondersteund door meer dan 13.000 handtekeningen van Nederlanders. Minister Ploumen vertegenwoordigt Nederland op de VN-top over aids in New York.

Afbeelding: Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.