Stichting voor vrede

Wereldvrede

‘Give peace a chance’ is de titel van een van John Lennons beroemdste nummers. Het doel van de nieuwe Ernst Prost Foundation is niet alleen om de vrede een kans te geven, maar ook om deze te bevorderen: ‘Mensen voor vrede – Vrede voor mensen’.

Dichter bij wereldvrede

‘Vrede is een voorwaarde voor leven, integriteit en welvaart. En dus is het het tegenovergestelde van oorlog – de oorzaak van dood, lijden, pijn en verdrijving, verarming en economisch en sociaal verval. Vrede is apolitiek en onpartijdig en kan niet worden toegeëigend. Met deze stichting wil ik een bijdrage leveren aan de bevordering van de internationale vrede’, volgens oprichter Ernst Prost.

‘In principe is de vergelijking een gemakkelijke vergelijking: vrede betekent geen oorlog. Geen oorlog betekent geen wapens. Geen wapens betekent meer geld dat beschikbaar is om de echt dringende problemen in de wereld op te lossen’, volgens een overtuigde Ernst Prost. ‘Helaas is de oplossing voor deze vergelijking veel moeilijker. Met de stichting ‘Menschen für Frieden – Frieden für Menschen’ wil ik een bescheiden bijdrage leveren om ons dichter bij de wereldvrede te brengen.’

Menschen für Frieden – Frieden für Menschen

De stichting krijgt 1 miljoen euro uit het privévermogen van Ernst Prost. Ze is gevestigd in Leipheim en wordt, net als de Ernst Prost Foundation en de Ernst Prost Foundation for Africa, efficiënt en effectief beheerd. Het bestuur van de stichting bestaat uit de oprichter, zijn zoon Benjamin Orschulik en Kerstin Thiele, de partner van Ernst Prost. Alle drie werken ze op vrijwillige basis, zodat de inkomsten van de stichting niet worden opgeslokt door nutteloze kosten. Dit betekent dat er geen personeelskosten of kosten voor kamers en huurprijzen worden gemaakt.

Vredesonderzoeksprojecten en ontwikkelingssamenwerking

De stichting ‘Menschen für Frieden – Frieden für Menschen’ streeft uitsluitend en direct charitatieve doeleinden na. Deze omvatten de bevordering van welzijn, onderwijs, wetenschap, onderzoek, internationale verstandhouding en ontwikkelingssamenwerking. Concreet betekent dit de ondersteuning en uitvoering van vredesonderzoekprojecten en instellingen voor vredesonderzoek.

Het doel van de stichting wordt ook gerealiseerd door het toekennen van beurzen en prijzen voor vredesonderzoeksprojecten, het creëren van onderwijsprogramma’s en publicaties over oorlog, vrede en conflictoplossing.

‘Militaire conflicten verslinden zogenaamde middelen voor vredeshandhavings miljarden euro’s’, zegt Ernst Prost. Met dat geld kan de wereldbevolking toegang krijgen tot schoon drinkwater, voldoende voedsel en medische zorg. Het geld zou ook beschikbaar zijn voor serieuze milieubescherming, moderne infrastructuur, gezond, bevredigend werk, betaalbare huisvesting en humane zorg voor zieken en ouderen.

Ernst Prost bezoekt vanwege zijn persoonlijke interesse in nieuwe culturen en zijn werk als Managing Director van het internationale bedrijf LIQUI MOLY mensen uit alle delen van de wereld. Deze interculturele uitwisseling vindt jij een verrijking.

Meer weten over de stichting of de stichting steunen? Bezoek dan ernst-prost-stiftung.de.

Afbeelding: PIXNIO.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.