Stichting Vluchteling start campagne voor Syrische vluchtelingen

Hulp aan Syrië

‘1 miljoen Syrische kinderen hebben nog nooit hun eigen land gezien’, zegt Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling, ‘omdat ze als vluchteling zijn geboren.’ Stichting Vluchteling startte dit weekend een campagne in Nederland om de aandacht te vestigen op de oorlog in Syrië die de komende week 8 jaar duurt.

8 jaar lang oorlog

‘Al acht jaar lang wordt er gevochten in het land, zegt Ceelen. En voegt er aan toe: ‘Al acht jaar wonen miljoenen Syriërs in een vluchtelingenkamp, de meeste in de eigen regio, en zijn afhankelijk van hulp van buitenaf. Officieel mogen Syrische vluchtelingen bijna nergens werken en noden worden eerder groter dan kleiner’, aldus Ceelen.

Stichting Vluchteling helpt al 8 jaar lang in Irak, Libanon, Jordanië, en in Syrië zelf. Ceelen: ‘Islamitische Staat is nog niet verslagen. En met de strijd om Baghouz, een van de laatste bolwerken van IS, zijn opnieuw tienduizenden mensen gevlucht en op zoek naar een veilig onderkomen, aldus Ceelen.

Campagne Stichting Vluchteling

Bijna 12 van de 18 miljoen Syriërs hebben huis en haard verlaten en de meeste van hen vonden bescherming elders in Syrië, en in de landen om Syrië heen. Een relatief kleiner aantal is in Europa opgevangen. Hoewel er signalen zijn dat enkele vluchtelingen terugkeren naar hun verwoeste dorpen en steden, zijn veruit de meeste van hen niet in staat om de terugreis te ondernemen. De situatie in hun land is nog lang niet veilig. Met de nieuwe campagne wil Stichting Vluchteling ook aandacht vragen voor het lot van vele vluchtelingenkinderen die hun achtste verjaardag ‘vieren’ als vluchteling in een kamp, ‘want thuis bestaat vaak niet meer’, zegt Ceelen.

Meer informatie? Bezoek dan www.vluchteling.nl/waar-we-werken/midden-oosten/syrie.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.