Stichting Vluchteling lanceert nieuwe nationale campagne Kinderarbeid

St Vluchteling kinderarbeid campagne

Niet alleen kinderen in Nederland gaan weer back to school. Kinderen wereldwijd zouden de schoolbanken weer in moeten. Dat vindt Stichting Vluchteling en daarom vraagt de organisatie met de start van het nieuwe schooljaar in Nederland aandacht voor kinderarbeid in landen waar jonge mensen in plaats van naar school, de straat op, de fabriek in, en het land op worden gestuurd om wat extra geld bij te verdienen om het hoofd boven water te houden. #backtoschool is dan ook de hashtag op sociale media voor deze campagne.

Dilemma’s ouders in oorlogsgebieden

‘We helpen ouders en sturen de kinderen terug naar school waar ze horen’, zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. ‘Het is moeilijk, en tijdrovend, en dus duur. Maar het kan,’ laat ze weten. ‘Want kinderen horen niet op straat, en niet te werken.’ De nieuwe campagne van Stichting Vluchteling wil ook een bijdrage leveren aan meer bewustwording in Nederland over de dilemma’s van ouders in oorlogsgebieden. Want wat doe je als vader of moeder als je bijna geen geld meer hebt om te eten. Geef je dan je laatste centen uit aan rijst en bonen of aan de school voor je kinderen?

168 Miljoen kinderen moeten werken

Er zijn wereldwijd 168 miljoen kinderen die moeten werken. Dat is meer dan 10 procent van alle kinderen. Het grootste deel hiervan werkt in de landbouw (60 procent). Ook in fabrieken werken veel kinderen. Naar schatting doen 50 miljoen jongvolwassenen (15-17 jaar) ook nog eens levensgevaarlijk werk, bijvoorbeeld in mijnen, op plantages en in textielfabrieken. Veel van hen zijn kinderen van vluchtelingen. Er zijn ongeveer 65 miljoen vluchtelingen in de wereld, waarvan de helft kind is. van hen zijn kinderen.

Meer weten over deze campagne? Bezoek dan www.vluchteling.nl/backtoschool.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.