Stemming Mensenrechtentulp 2016 geopend

Mensenrechtentulp
Foto: BZ en Aad Meijer

Wie ontvangt dit jaar de Mensenrechtentulp? De stemmingsronde voor de Mensenrechtentulp 2016, een Nederlandse mensenrechtenprijs, is vanaf vandaag geopend. Stemmen kan tot 7 september.

De Mensenrechtentulp is een prijs voor innovatieve mensenrechtenverdedigers. De prijs is bedoeld om mensenrechtenverdedigers en -organisaties te ondersteunen, hun werk zichtbaar te maken en om anderen te inspireren.

De Mensenrechtentulp

Op de internationale dag van de mensenrechten, 10 december, reikt minister Koenders de prijs en de bijbehorende bronzen Mensenrechtentulp uit aan de winnaar.

‘Mensenrechtenverdedigers dragen bij aan het verbeteren van de mensenrechtensituatie in hun land en komen op voor gelijke rechten voor iedereen. Zij strijden, vaak onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden, voor gelijke rechten en worden veelal kritisch aanschouwd door hun eigen regering. Alle tien de genomineerden doen heel belangrijk werk. Ik roep iedereen op om te gaan stemmen om te laten zien dat mensenrechtenverdedigers ertoe doen’, aldus minister Koenders.

De Mensenrechtentulp is de mensenrechtenprijs van de Nederlandse regering. Deze prijs wordt jaarlijks door de minister van Buitenlandse Zaken uitgereikt aan moedige organisaties of personen die op een vernieuwende manier de mensenrechten in de wereld bevorderen. Het doel is om hun waardevolle werk bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkt samen met de stichting Justice and Peace in Den Haag aan de selectie van genomineerden en ondersteuning van de uiteindelijke winnaar.

Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro gekoppeld. Hiermee kan de winnaar zijn werk uitbreiden, zodat de prijs ten goede komt aan meer mensen, op zoveel mogelijk plaatsen.

Genomineerden 2016

De tien genomineerden zijn: Mwatana Organization for Human Rights (Jemen), Pierre Claver Mbonimpa (Burundi), Nighat Dad (Pakistan), El Nadim Centre (Egypte), Centro de Derechos Humanos de las Mujeres (Mexico), Native Community of Santa Clara de Uchunya (Peru), Centro Prodh (Mexico), Nguyen Quang A (Vietnam), Nahid Gabralla (Sudan) en Lade (Libanon).

Uit de top 3, die door publieksstemming wordt bepaald, kiest minister Koenders de uiteindelijke winnaar.

Winnaar 2015

In 2015 ging de Mensenrechtentulp naar IRA Mauritania (Initiative for the Resurgence of the Abolitionist Movement Mauritania). Deze organisatie vraagt nationaal en internationaal aandacht voor slavernij en steunt slachtoffers hiervan bij de opbouw van een nieuw leven.

Belangstellenden kunnen via www.humanrightstulip.nl en www.mensenrechtentulp.nl stemmen op een van de tien kandidaten.

Afbeelding: van Ministerie van Buitenlandse Zaken/Aad Meijer op Flickr. Met Creative Commons licentie Attribution-ShareAlike 2.0 Generic.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.