Stemmen uit Beton: de meerstemmigheid van Amsterdam-Zuidoost

Vanaf vrijdag 11 september verenigen de stemmen van de flat Groeneveen uit Amsterdam-Zuidoost zich voor een theatervoorstelling in de Nes in Amsterdam. Meerdere malen per jaar resideren theatermakers Timo Tembuyser en Naomi Steijger (Frascati Producties) in de flat in Zuidoost, waarna ze bijzondere ontmoetingen, gesprekken en soundbites bundelen tot een muzikale voorstelling over de flat en haar inwoners. 

De derde voorstelling uit de reeks Stemmen uit Beton

Stemmen uit Beton #3 Kid’s-Eye View volgt op Stemmen uit Beton #1 Ouverture (december 2019) en online corona-editie Stemmen uit Beton #2 Balkonkoor (april 2020). In dit derde deel zijn de kinderen aan zet. Door hun ogen bekijken we de groei van Groeneveen in Amsterdam-Zuidoost door de jaren heen. De Bijlmermeer was ooit ‘de betonnen droom’ van architect Siegfried Nassuth, die in de jaren ’60 het ontwerp bedacht. Die droom botste in de decennia die volgden op de realiteit. Met achter haar een onstuimige geschiedenis, wordt Groeneveen nu opnieuw gezien, gedroomd en verteld. Met als rode draad muziek, interviews en audiofragmenten over de dromen van de kinderen nu én de kinderen van vroeger. 

Wat is Stemmen uit Beton?

In Stemmen uit Beton vormen uiteindelijk de 1000 bewoners van de Groeneveen-flat in Amsterdam-Zuidoost een koor. Ze zingen een grootstedelijk requiem, ieder vanuit de veiligheid van de eigen woning. Als ode aan de meerstemmigheid van de samenleving en als oefening in het luisteren naar de ander.

Theatermakers Timo Tembuyser en Naomi Steijger, beiden net afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht, bellen aan bij alle 372 appartementen van deze microkosmos om gesprekken te voeren, verhalen op te nemen en geluiden te verzamelen. Woningcorporatie Rochdale heeft hen de sleutel van nummer 160C gegeven, waar ze drie jaar lang af en aan wonen.

Speciale corona-editie op video: Het Balkonkoor

In de vorige editie, tijdens de eerste maanden van de intelligente lock down, werkten Timo & Naomi op afstand. Ze belden de bewoners op die ze in het najaar van 2019 leerden kennen en herschreven samen met hen de tekst van het eerste couplet van het Dies Irae. Het Dies Irae is het lied waaruit de makers samen met de bewoners iedere editie een couplet zingen. Tijdens corona was dat op afstand: men zong met volle borst mee vanaf de balkons. Het leverde een hartverwarmende tweede editie op: https://vimeo.com/420287484.

Tijdens de derde editie in september wordt het volgende – tweede – couplet van het Dies Irae gecomponeerd en gezongen als een ode aan het kind in elk van ons.

Première: Zaterdag 12 september 20:30

Avondvoorstellingen: vr 11 t/m za 19 sep 20:30
Middagvoorstellingen: wo 16 & vr 18 sep 17:30, za 19 sep 16:00 
Locatie: Frascati 4, Nes 71 Amsterdam

Naar de voorstelling of meer informatie? Bezoek www.frascatitheater.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.