Maarten van Rossem presenteert alternatieve Troonrede. Investeren in openbaar vervoer en zorg, een radicale stop op de bouw van vakantiehuisjes langs de kust en een einde maken aan het uitzetten van migrantenkinderen die langer dan vier jaar in Nederland verblijven. Dat zijn enkele punten die historicus Maarten van Rossem heeft opgenomen in zijn alternatieve Troonrede voor het tijdschrift Maarten!

Wilhelmus

In zijn betoog maakt Maarten korte metten met de nationale identiteitspolitiek. ‘Er is geen modaal “normaal”. Zoals alle complexe samenlevingen heeft Nederland een veelheid aan identiteiten.’ Infantiele symboolpolitiek, zoals het zingen van het Wilhelmus op school, moet in de kiem worden gesmoord, aldus Van Rossem.

Zuinigheidsfetisjisten

Als het aan Maarten ligt, gaat de regering veel meer geld uitgeven. De bezuinigingen van Rutte-II zijn te omvangrijk gebleken en de geforceerde reductie van de staatsschuld was helemaal niet noodzakelijk. De sociale schade hiervan is aanzienlijk geweest, vindt de historicus. Het is even slikken voor zuinigheidsfetisjisten, maar Maarten pleit voor grote investeringen in onderwijs, zorg, wetenschap en openbaar vervoer.

Verder breekt Maarten een lans voor minder hysterie. Zo worden de risico’s van jihadistische aanslagen schromelijk overdreven en heeft populistische paranoia veel angst veroorzaakt. Dat mag best een tandje minder.

Alternatieve troonrede

De alternatieve Troonrede van Maarten van Rossem is een online special van het tijdschrift Maarten!, exclusief te lezen via Blendle. Meer lezen van Maarten? Surf dan naar de site van zijn magazine.

Afbeelding: Wikimedia.

Essentials voor backpackers