Myanmar, Monica Lewinsky & Pussy Riot: spraakmakende zomer voor Human Rights Tattoo

Human Rights Tattoo in actie

De komende weken staat er veel te gebeuren voor het Tilburgse kunstproject Human Rights Tattoo. Op dinsdag 14 juni 2016 spreekt Sander van Bussel, oprichter van Human Rights Tattoo, op We Are Mundial XL; een inhoudelijk programma over mensenrechten en internetterreur. Ook Monica Lewinsky spreekt deze avond. Daarnaast is Human Rights Tattoo op 17 en 18 juni present op het grootste mensenrechten filmfestival van Azië in Yangon, Myanmar. En op 22, 23 en 24 juli is Human Rights Tattoo te gast op het grootste festival van ons land, de Zwarte Cross, waar de omstreden Russische vrouwenband Pussy Riot het tattooproject bezoekt.

Mensenrechten en internetterreur

We Are Mundial XL is een avond voor vrienden van Festival Mundial. Deze We Are Mundial XL avond staat in het teken van mensenrechten en internetterreur. Sander van Bussel, kunstenaar en oprichter van Human Rights Tattoo, deelt deze editie indrukwekkende verhalen en neemt je mee naar zijn ideeën voor de toekomst en de finish van een wereldwijd kunstproject. Rapper Akwasi (Zwart Licht) presenteert deze editie van We Are Mundial XL. Naast Human Rights Tattoo spreekt ook Monica Lewinsky over haar leven na het Witte Huis, naast Carolien Borgers (Altijd Wat, De Andere Ik, Wie is de Mol) en Ruben Terlou (Langs de Oevers van de Yangtze). We Are Mundial XL vindt plaats op 14 juni, vanaf 20.00 uur in de LocHal in de Tilburgse Spoorzone.

Schending van mensenrechten in Myanmar

Op 17 en 18 juni brengt Human Rights Tattoo een bezoek aan de kersverse democratie Myanmar waar het kunstproject onderdeel is van de vierde editie van mensenrechten filmfestival Human Rights Human Dignity International Film Festival (HRHDIFF) in Yangon. HRHDIFF is het grootste filmfestival rond mensenrechten van Azië en geweid aan Aung San Suu Kyi, een geliefde Nobelprijs-winnares en mensenrechtenstrijder. Human Rights Tattoo staat op 17 en 18 juni van 10.00 tot 18.00 uur in de Pansodan Art Gallery in Yangon.

Myanmar kent een eeuwen oude tattoo cultuur en werkt tijdens deze evenementen met de lokale tatoeëerders Ko Aung, Ka Gee en Ko Hman Gyi van Hledan Ink Tattoo. Op zaterdag 25 juni is Human Rights Tattoo terug in Tilburg waar Sander van Bussel, oprichter, ervaringen en verhalen deelt met bezoekers van Festival Mundial.

Zwarte Cross

Zwarte Cross, Amnesty International Amsterdam en Human Rights Tattoo bundelen de krachten om Human Rights Tattoo op een spraakmakende manier neer te zetten tijdens dit festival. Het project tatoeëert niet of nauwelijks meer in Nederland. En daarom ontwikkelt Human Rights Tattoo in samenwerking met Amnesty een special tijdens de Zwarte Cross. Deze editie wordt namelijk gekoppeld aan Rusland. Speciale gasten nemen deel  – er is een zeer reële kans dat Pussy Riot op zaterdag 23 juli te gast is – naast artiesten en mensen uit de media met bijzondere verhalen en natuurlijk een flink aantal Zwarte Cross bezoekers. Het kunstproject is van 22 t/m 24 juli van 12:00 – 20:00 uur aanwezig op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. De tatoeëerders zijn Jan, Erik en Jerome van Bunker Tattoo, Archibaldt van Dragon Tattoo en René van Totem Tattoo Tilburg. De speciale tattoo cabine bevindt zich in de buurt van het hoofdpodium. Dit event wordt mogelijk gemaakt door Amnesty International Nederland.

Over Human Rights Tattoo

Kunstenaar Sander van Bussel (Tilburg Cowboys) bedacht Human Rights Tattoo in 2012 na de moord op Keniaanse collega en mensenrechtenactivist Steven ‘Nyash’ Nyagah. Het project tatoeëert The Universal Declaration of Human Rights letter voor letter op 6773 mensen wereldwijd. Ieder individu krijgt één letter. De tattoo herinnert je dagelijks aan de mensenrechten en met de tattoo als ‘conversation starter’ draag je het belang van de mensenrechten uit. Welke letter je krijgt, kies je niet zelf. Dat is de eerstvolgende letter in de declaratie. Het lettertype en de plek op je lichaam, is voor eigen keus. Zo wordt één tekst gedragen door 6773 individuen die de mensenrechten diep in hun hart en dicht onder hun huid koesteren. De complete tekst, leesbaar in tatoeages, is als eenheid bijeengebracht op www.humanrightstattoo.org.

Afbeelding © Human Rights Tattoo, tatoeëerder: Dean Roger.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.