Sports and Rights Alliance: Keuze voor Winterspelen 2022 in China zorgwekkend

Sports and Rights Alliance

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet zorgen dat de Olympische Winterspelen van 2022 geen mensenrechtenschendingen in China veroorzaken of verergeren. Dat verklaarde de Sports and Rights Alliance, waar Amnesty International deel van uitmaakt na de toekenning van de Spelen aan de stad Beijing. De alliantie maakt zich ernstig zorgen.

De toekenning van de Spelen aan Beijing komt op een moment dat de mensenrechtensituatie in China uitermate zorgelijk is, volgens de alliantie. De afgelopen weken werden meer dan tweehonderd mensenrechtenadvocaten en activisten aangehouden en ondervraagd tijdens een ongekende aanval op de vrijheid van meningsuiting door de Chinese autoriteiten. Sommige arrestanten kunnen een gevangenisstraf van vijftien jaar krijgen.

Situatie erger dan in 2008

Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland: ‘Met deze beslissing zet het IOC het Olympische gedachtengoed van “fair play” op het spel. Het is erg zorgwekkend dat Beijing na de mensenrechtenschendingen die werden gepleegd omtrent de Spelen van 2008 wéér de kans krijgt het evenement te organiseren. Deze keer wordt de situatie misschien nog wel erger dan in 2008. De recente klopjacht op mensenrechtenadvocaten voorspelt weinig goeds voor wat nog komen kan als 2022 nadert.’

Toen Beijing in 2008 de Zomerspelen organiseerde, maakten de autoriteiten zich schuldig aan grootschalige onrechtmatige huisuitzettingen, internetcensuur, het verbieden van demonstraties en onderdrukking van dissidenten. Migranten die werkten aan de bouw van sportfaciliteiten en infrastructuur werden uitgebuit, gedwongen onder gevaarlijke omstandigheden te werken en kregen geen toegang tot medische voorzieningen.

De rol van het IOC

Het IOC introduceerde vorig jaar nieuwe richtlijnen voor de Olympische Spelen. Mensenrechten – waaronder het tegengaan van discriminatie, arbeidsrechten en anticorruptiemaatregelen – zijn daarin opgenomen.

In de aanloop naar de toekenning van de Spelen aan Beijing heeft de Sports and Rights Alliance het IOC opgeroepen in alle juridische documenten die worden afgesloten met de gaststad van de Spelen de naleving van mensenrechten op te nemen. Ook riep de alliantie het IOC op samen met de gaststad een ‘mensenrechtenrisicoanalyse en plan van aanpak’ op te stellen.

Originele afbeelding: Olympic Closing Ceremony – 24 August 2008 van U.S. Army onder Creative Commons licentie Attribution 2.0 Generic

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.