Spectaculaire kawaii-installatie voor het eerst te zien in Nederland

Colorful Rebellion - Seventh Nightmare - Sebastian Masuda

Tentoonstelling Cool Japan brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld: van Hello Kitty tot samoerai en van de herkenbare Japanse horror tot kawaii (‘cute’) fashion uit de straten van Tokio. De tentoonstelling trok vorig jaar een recordaantal bezoekers in Museum Volkenkunde in Leiden. Vanaf 28 september is de tentoonstelling in vernieuwde vorm te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Het Tropenmuseum voegt onder meer een installatie van de Japanse kunstenaar Sebastian Masuda toe. Het zuurstokroze ‘Colorful Rebellion – Seventh Nightmare’ was eerder te zien in Tokio, New York en Miami. Nu voor het eerst in Nederland.

Knuffelbeesten en nepbont

De Japanse Sebastian Masuda geniet als kunstenaar en kawaii-pionier internationale bekendheid. In Nederland ken je hem van het beroemde Kawaii Monster Café in Tokio of de performance ‘Escape from Anonymouse’ op de NDSM-werf. Met zijn reizen en activiteiten verbindt Masuda de wereldwijde kawaii-community en in 2017 werd hij gekozen als culturele afgezant van Japan.

De installatie ‘Colorful Rebellion – Seventh Nightmare’ is een kleurrijke kamer met een leeg, wit bed. De wanden zijn bekleed met onconventionele materialen zoals plastic speelgoed, knuffelbeesten, linten en nepbont. Het kunstwerk is een verbeelding van Masuda’s complexe belevingswereld en tegelijkertijd een portret van de wijk Harajuku, de bakermat van kawaii. In deze wijk wordt schattigheid ingezet als middel tot empowerment en zelfexpressie: door onderdompeling in een wereld van kinderlijke fantasie hoeft men zich niet te conformeren aan de heersende norm.

Uki Uki © Matsuura Hiroyuki
Uki Uki © Matsuura Hiroyuki

Hedendaagse iconen in historisch perspectief

Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu deel uitmaken van een lange traditie. Zo ontdek je in Cool Japan dat eeuwenoude technieken en visuele trucs in historische prenten, houtsneden en schilderingen nog steeds worden toegepast door moderne mangaka (tekenaars) en animatoren. Een centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki waarin traditionele en hedendaagse elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

Manga’s lezen

Behalve veel te zien, is er ook veel te doen. Bezoekers kunnen eindeloos gamen op Japanse arcade speelkasten of in gesprek met Pepper, de menselijke robot. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen. Verder zijn er allerlei activiteiten en evenementen gepland, zoals workshops manga tekenen.

De tentoonstelling Cool Japan is te zien van 28 september 2018 t/m 1 september 2019.

Afbeelding: Cool Japan – Colorful Rebellion – Seventh Nightmare (2014, NY) Photo by GION.

Meer weten? Surf dan naar www.tropenmuseum.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.