Speciale leskist voor vluchtelingenkinderen op basisscholen

Overhandiging Leskist voor vluchtelingenkinderen
Juf Magalie en haar leerlingen krijgen eerste Leskist van Sander Dekker (OCW) en Jeroen den Tex (Kinderpostzegels)

Basisscholen die vluchtelingenkinderen opvangen, kunnen vanaf vandaag gebruikmaken van een ‘Leskist’ met speciaal voor deze kinderen ontwikkeld lesmateriaal, achtergrondinformatie en handleidingen. De Leskist is een hulpmiddel voor de leerkracht om vluchtelingenkinderen goed te kunnen begeleiden op school. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en de nieuwe directeur van Stichting Kinderpostzegels, Jeroen den Tex hebben vandaag de eerste Leskist overhandigd op basisschool De Regenboog in Zoetermeer. 

Vluchtelingenkinderen moeten binnen drie maanden een plek op school krijgen. Bij grote opvanglocaties wordt vaak een speciale school voor de vluchtelingenkinderen ingericht. Bij kleinere opvanglocaties gaan de kinderen naar een gewone basisschool waar zij een deel van de tijd intensief taalonderwijs krijgen om snel Nederlands te leren en een deel van de tijd meteen al meedoen met hun Nederlandse klasgenootjes.

De Leskist voor vluchtelingenkinderen

De Leskist bevat materialen die leerkrachten kunnen gebruiken om vluchtelingenkinderen te helpen met hun taalverwerving en traumaverwerking. Lesboeken en handleidingen om Nederlands te leren, en ook prentenboeken zijn onderdeel van de Leskist, zodat het geleerde Nederlands meteen geoefend kan worden. het ministerie van OCW en Stichting Kinderpostzegels financieren De Leskist. De Leskist wordt gratis ter beschikking gesteld aan scholen die 10 of meer nieuwkomers opvangen. De inhoud is bepaald in overleg met leerkrachten, schoolleiders en intern begeleiders die ervaring hebben in het werken met vluchtelingenkinderen.

Eerste Leskist uitgereikt

Basisschool De Regenboog in Zoetermeer vangt sinds vorig jaar ‘nieuwkomers’ op en heeft voor deze kinderen een NT2 (Nederlands als 2e Taal) klas voor opgericht. NT2 leerkracht Magalie Hublart van basisschool De Regenboog: ‘Mijn doel is om de kinderen zo snel mogelijk in een reguliere klas te kunnen plaatsen. Ik hoop dat dat met behulp van de Leskist te kunnen bereiken.’

Stichting Kinderpostzegels en het LOWAN hebben op verzoek van het ministerie van OCW de speciale Leskist samengesteld.

Afbeelding: Juf Magalie en haar leerlingen ontvangen de eerste Leskist van Sander Dekker (OCW) en Jeroen den Tex (Kinderpostzegels).

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.