Speciale editie Nacht van de Vluchteling op afgelopen wereldvluchtelingendag

Met minister Kaag, burgemeester Marcouch, Art Rooijakkers, Sinan Can, Gers Pardoel, Waldemar Torenstra en Hadewych Minis gingen afgelopen 20 juni de deelnemers aan de Nacht van de Vluchteling de nacht in.

Op wereldvluchtelingendag, afgelopen zaterdag 20 juni, maakten deelnemers in heel Nederland tussen 22:00-00:00 uur hun laatste kilometers van een bijzondere, digitale editie van de Nacht van de Vluchteling.

Coronamaatregelen

Vanwege de coronamaatregelen was de 11e editie van het jaarlijkse evenement van Stichting Vluchteling, anders dan anders. Vorig jaar liepen bijna 6000 mensen 40 kilometer in de nacht om geld op te halen en aandacht te vragen voor het lot van vluchtelingen wereldwijd. Dit jaar was de Nacht van de Vluchteling digitaal: #nvdvgoesdigital. Middels een app op de telefoon hadden duizenden mensen de afgelopen weken al kilometers gelopen in hun eigen omgeving. Zaterdag 20 juni hebben zij alleen, maar toch gezamenlijk, hun laatste kilometers gemaakt.

Toch met elkaar in verbinding

Om 22 uur ’s avonds stonden in de 10 steden van de nacht, 10 ambassadeurs klaar om het startsein te geven voor de dappere lopers. Dapper, omdat zij er dit jaar alleen voor stonden. Vanuit de Zuiveringshal in de Westergasfabriek in Amsterdam verzorgde Art Rooijakkers van 21:30 tot 00:00 uur een livestream en schakelde hij tussen de 9 andere steden waar hij in gesprek ging met de ambassadeurs en de lopers. Op deze manier stonden de deelnemers toch met elkaar in verbinding.

Minister Kaag sprak vlak voor 22:00 uur samen met directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling de lopers vanuit Den Haag toe om hen succes te wensen.

Eén op de 97 mensen op de vlucht

‘Eén op de 97 mensen wereldwijd is op de vlucht. Juist in deze tijd, nu de corona-pandemie ons allemaal bedreigt en vluchtelingen extra kwetsbaar maakt, is solidariteit met hen niets minder dan onze plicht. We zetten tijdens de Nacht van de Vluchteling dan ook ons beste beentje voor. Juist nu’, aldus Tineke Ceelen.

Heb jij kilometers gemaakt voor vluchtelingen op wereldvluchtelingendag?

Meer weten over Stichting Vluchteling? Bezoek dan www.vluchteling.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.