SOS Kinderdorpen biedt hulp aan families in hongersnood in Afrika

SOS Kinderdorpen

In Oostelijk Afrika biedt ook SOS Kinderdorpen noodhulp aan de slachtoffers van de hongersnood. In deze regio lijden ruim 40 miljoen mensen honger als gevolg van de ergste droogte in 35 jaar. 

Voedsel nagenoeg onbetaalbaar

In de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba helpt SOS Kinderdorpen 600 kinderen en hun familieleden met de distributie van voedsel en schoon drinkwater. Een SOS medewerker ter plaatse stelt dat door 800% inflatie, voedsel nagenoeg onbetaalbaar is geworden. ‘De steeds verder stijgende voedselkosten hebben een zware impact op het leven van veel families in Zuid-Soedan. De situatie is zeer nijpend’, aldus Alberto Fait, Project Coördinator van SOS Kinderdorpen Zuid-Soedan.

Fait laat weten dat het meeste voedsel dat verkrijgbaar is op de markten in Juba afkomstig is uit Oeganda. ‘Echter, het transport van voedsel is soms vertraagd of wordt opgehouden.’ Die onzekerheid in toevoer heeft grote implicaties. Voor veel families is het verzamelen van een beetje voedsel en drinken om te kunnen overleven de dagelijkse realiteit.

Gemeenschappen veerkrachtiger krijgen

Ook in Malawi en Ethiopië is de kinderhulporganisatie actief met noodhulp voor families en kinderen die worden geteisterd door extreme droogte. SOS Kinderdorpen biedt speciale voeding voor ondervoede kinderen en deelt voedsel en drinkwater voor de meest kwetsbare doelgroepen: kinderen, zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven en chronische zieken.

In Malawi zorgt SOS Kinderdorpen ervoor dat 10.000 kinderen en hun 3.500 ouders dagelijks een maaltijd krijgen. In Ethiopië leeft 85% van de meer dan 90 miljoen inwoners van de landbouw. Door beperkte regenval in de afgelopen twee jaar lijden 10 miljoen mensen honger en zijn ruim 400.000 kinderen ernstig ondervoed. Voor de lange termijn is SOS gestart met een project om gemeenschappen veerkrachtiger te maken en hen voor te bereiden op toekomstige milieurampen, zoals droogte.

Al ruim drie decennia actief

SOS Kinderdorpen richt zich van oorsprong op de lange termijn ontwikkeling van kinderen binnen een familie. Op die manier is de organisatie al meer dan 30 jaar actief in Malawi (1986) en Ethiopië (1974). En sinds 1978 is de organisatie werkzaam in Soedan. Toen Zuid-Soedan in 2011 onafhankelijk werd, richtte de SOS Kinderdorpen een nieuwe organisatie op om haar werk in het nieuwe land te continueren. De organisatie laat weten dat de kinderen in de kinderdorpen ondanks de erbarmelijk situatie in hun respectievelijke land, het goed stellen. Zij hebben voldoende eten en drinken.

Meer weten over SOS Kinderdorpen? Surf dan naar hun site.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.