Sluiting Nederlandse ambassade in Jemen

Nederlandse ambassade in Jemen

Minister Koenders heeft besloten de Nederlandse ambassade in Jemen, in de stad Sana’a, tijdelijk te sluiten. De uitgezonden medewerkers van de ambassade hebben Jemen inmiddels verlaten. Dat staat in een brief die minister Koenders vanmiddag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Koenders: ‘De situatie in Jemen is op dit moment onvoorspelbaar. Aanhoudende politieke spanningen en het risico van opnieuw oplaaiend geweld hebben mij tot het besluit gebracht de ambassade in Sana’a tijdelijk te sluiten. Ik betreur deze stap nu te moeten zetten. Nederland en Jemen onderhouden al vele jaren goede relaties, maar mijn verantwoordelijkheid voor de veiligheid van onze mensen op de post geeft hier de doorslag. Het is onmogelijk op dit moment te zeggen hoe lang deze situatie zal duren. We willen zo spoedig mogelijk terugkeren naar Jemen. Ik hoop dat de situatie in Jemen snel stabiliseert.’

Ontwikkelingssamenwerking

Nederland is een belangrijke partner van Jemen op het terrein van ontwikkelingssamenwerking. Zo steunt Nederland Jemen op de terreinen veiligheid en rechtsorde, water en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Op dit moment is nog onduidelijk wat de sluiting van de post voor de uitvoering van het programma betekent.

Reisadvies

In het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken worden Nederlanders al geruime tijd opgeroepen het land te verlaten. Koenders: ‘Nu de politieke en veiligheidssituatie in Jemen nog onzekerder wordt, is het des te meer van belang dat Nederlanders zo spoedig mogelijk het land verlaten.’ Nederland blijft de ontwikkelingen in Jemen op de voet volgen en staat hierover in direct contact met andere landen, bilateraal en in de EU.

Afbeelding: Oude wijk van Sana’a, origineel van Rod Waddington op Flickr, onder Creative Commons licentie Attribution-ShareAlike 2.0 Generic.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.