Slotaflevering De slag om de klerewereld

De slag om de klerewereld

Onveilige fabrieken en barre werkomstandigheden kenmerken al decennia de textielindustrie. Na de Rana Plaza ramp in Bangladesh anderhalf jaar geleden, beloofden grote kledingmerken en -ketens echter beterschap. Roland Duong en Teun van de Keuken onderzoeken in De slag om de klerewereld hoe het er in textielindustrie nu werkelijk aan toe gaat. Maar alleen een handelaar heeft toegang tot de krochten van de textielketen…

Het gewas waar verreweg de meeste kleren van worden gemaakt: katoen. Fijn voor onze kleren, ellendig voor de boeren, plukkers en het milieu. Op zoek naar de stof voor zijn sweatshirt reist Teun van de Keuken in de slotaflevering ‘Katoenknallers’ af naar de katoenvelden van Turkije. Hier kijkt niemand op van kinderarbeid in de katoenpluk. Roland Duong gaat in India op zoek naar hoe het beter kan. Hij weet een katoenplantage en fabriek te vinden die een inspiratie vormen voor de rest van de wereld. Organische katoen, zonder kinderarbeid met goede werkomstandigheden. Maar kunnen deze ‘best practises’ opboksen tegen de alledaagse ellende in de textielindustrie? Is het wel mogelijk om voor een habbekrats elke maand een gloednieuwe collectie in de winkel te krijgen die verantwoord is gemaakt? Is de bron van ellende niet de begeerte in onszelf?

Vrijdag 16 januari om 21.10 uur op NPO 2

Kijk voor meer informatie op de website van De slag om de klerewereld.

Afbeelding: Michiel Cotterink 

De andere afleveringen van dit drieluik over onveilige fabrieken en barre werkomstandigheden in de textielindustrie:

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.