Shonaleigh Cumbers: laatste in lijn van een oeroude Joodse verteltraditie

Shonaleigh Cumbers

De joodse vertelster en verhalenbewaarster Shonaleigh Cumbers vinkt één van de grote doelen in haar leven af: ze brengt de Menassah-cyclus terug naar huis. Van 22 tot 24 maart – plus een losse avondvoorstelling op zaterdag 23 maart – neemt deze in Engeland wonende drut’syla je mee in de oeroude Joodse verteltraditie in de Statenzaal in Zwolle.

Kleine Shonaleigh werd vanaf haar vierde door haar grootmoeder Edit Marks, die de Tweede Wereldoorlog maar nauwelijks overleefde, onderwezen in het vertellen en onthouden van twaalf verhalencycli. Elke cyclus bevat honderden verhalen. De Mennassah-cyclus ontstond in het bosrijke gebied rondom Apeldoorn, rond het jaar 1600.

Labyrint van mythologische en sprookjesachtige vertellingen

De verhalen worden verteld als een labyrint van met elkaar verweven en in elkaar overgaande mythologische en sprookjesachtige vertellingen. Soms komen daarin dezelfde personages terug in bijrollen of hoofdrollen. Verhalen die hun actualiteit tot op de dag van vandaag hebben behouden, die wortelen in het landschap waar ze ontstonden.

Shonaleigh Cumbers is een internationaal gerespecteerd verhalenvertelster en verhalenbewaarster. Ze werd geboren in Oldenzaal en groeide op in Engeland. Haar oma leidde haar op tot Drut´syla, een vertelster in de joodse traditie. Deze orale traditie van het herinneren en vertellen van duizenden traditionele verhalen ontstond in Nederland en werd eeuwenlang doorgegeven via generaties van joodse vrouwen. De traditie raakte bijna uitgestorven. L

Overdracht verteltraditie

Shonaleighs grootmoeder werd geboren in Enschede en bracht de Tweede Wereldoorlog verhalenvertellend door in de concentratiekampen. ‘Ze geloofde heilig dat het, onder meer, de verhalen waren die haar leven hebben gered.’ Kleine Shonaleigh groeide op in Oldenzaal tot de familie op haar zevende jaar naar Engeland verhuisde. ‘Vanaf dat ik vier jaar oud was, werkten we dagelijks aan het leren vertellen en onthouden van die duizenden verhalen. Het was voor mij heel gewoon om ‘s avonds in slaap te vallen, terwijl ik luisterde naar liederen en verhalen in het Engels, Jiddisch, Hebreeuws, Nederlands en Turks. Een wonderbaarlijke, kleurrijke mix.’

Pas toen Shonaleigh al over de twintig was, realiseerde zij zich dat deze duizenden verhalen nooit werden verteld in de niet-joodse wereld. ‘Dat is de reden waarom ik dat ben gaan doen.’ De verhalen staan nergens op schrift. Samen met haar echtgenoot Simon Heywood, professor in contemporaine vertelkunst in Engeland, werkt Shonaleigh daarom aan haar levenstaak: het opnemen van alle verhalencycli, zodat ze niet verloren gaan.

Teller, Tales and Tradition

In Nieuw-Zeeland, Engeland, Canada en Amerika reizen honderden liefhebbers van de verteltraditie naar de Teller, Tales and Tradition-weekenden om de complete cycli te kunnen beluisteren. Vanaf nu is dat ook in Zwolle mogelijk. Productiehuis De Verhalenboot in Zwolle programmeert de Nederlandse Teller, Tales and Tradition, om zo de complete Menassah-cyclus aan het Nederlandse publiek aan te bieden.

Ook deze Joodse verhalentraditie bijwonen? Voor meer informatie en ticketverkoop, bezoek www.deverhalenboot.nl/verteltraditie.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.