Science and Islam op NPO Doc

Science and Islam

BBC-serie over wetenschap in het Midden-Oosten

Op maandag 8, 15 en 22 juni om 20.25 uur op NPO Doc en op npodoc.nl/scienceandislam

Vanaf 8 juni zendt NPO Doc het drieluik ‘Science and Islam’ (BBC, 2009) uit. Reizend door Syrië, Iran, Tunesië, Turkije en Spanje verdiept presentator Jim Al-Khalili zich in de bijzondere bijdragen van de Arabische wereld aan de moderne wetenschap. Tussen de achtste en veertiende eeuw deden islamitische geleerden een aantal grote ontdekkingen en uitvindingen, zoals algebra, algoritmes en alkaloïden, die cruciaal zijn geweest voor de ontwikkeling van de moderne wis-, computer- en scheikunde. NPO Doc sluit met deze serie aan bij het filmprogramma over emancipatie in de Arabische wereld dat van 5 tot en met 21 juni te zien zal zijn in het Amsterdamse museum EYE.

Deel 1: Language of Science

Het eerste deel behandelt de verschillende gebieden van de wetenschap waarin islamitische geleerden tijdens de middeleeuwen bijzondere prestaties leverden.
Uitzending o.a. op maandag 8 juni om 20.25 uur op NPO Doc
Na uitzending een week online op npodoc.nl/scienceandislam

Deel 2: The Empire of Reason

In de tweede aflevering staat de Egyptische natuurkundige Ibn Al-Haytham centraal. In Europa is deze islamitische grondlegger van de optometrie bekend geworden onder de naam Alhazen. Al-Haytham onderzocht ook als eerste wetenschapper het cognitieve proces van lezen. Zelf gaf hij aan dat zijn honger naar wetenschappelijke kennis werd ingegeven door zijn verlangen om dichter tot God te komen.
Uitzending o.a. op maandag 15 juni om 20.25 uur op NPO Doc
Na uitzending een week online op npodoc.nl/scienceandislam

Deel 3: Power of Doubt

In het derde deel van Science and Islam onderzoekt Al-Khalili hoe wetenschappelijke ontdekkingen vanuit de islamitische wereld in de zestiende en zeventiende eeuw doordrongen tot Europa. De periode van de Renaissance zorgde er in Europa voor dat men bestaande aannames over hoe de wereld in elkaar zit opnieuw tegen het licht ging houden. Europese wetenschappers lieten zich hierbij inspireren door kennis die uit het Midden-Oosten kwam.
Uitzending o.a. op maandag 22 juni om 20.25 uur op NPO Doc
Na uitzending een week online op npodoc.nl/scienceandislam

[tabs]
[tab title=”NPO Doc is te bekijken op de volgende manieren”]
Live stream op het internet: www.npodoc.nl
Bij CAIWAY op: kanaal 118
Bij Ziggo/UPC op: kanaal 212
Bij Interactieve tv van KPN: kanaal 102
Bij Delta: kanaal 35
[/tab]
[/tabs]

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.