Schatten uit depot Museum Volkenkunde bovengronds: de Indonesische bronzen

Indonesische bronzen van Museum Volkenkunde
SCHATTEN UIT DEPOT - Indonesische bronzen, Museum Volkenkunde, Leiden_2HR

Voor de eerste keer toont Museum Volkenkunde een bijzondere verzameling voorwerpen die normaal in het depot verblijven: de Indonesische bronzen. Er zijn meer dan 200 beeldjes opgesteld. Op het eerste gezicht weinig opvallend, maar bijzonder vanwege de omvang van de collectie, hun ouderdom en betekenis.

De bronzen beelden bieden een schat aan informatie over de geschiedenis van Indonesië. Niet alleen over artistieke ontwikkelingen, maar ook over rituele betekenissen, materiaalgebruik, handelsrelaties, economische ontwikkelingen en het koloniale verleden. Het gaat om kleine beeldjes van hindoe en boeddhistische goden en rituele voorwerpen. De meeste beeldjes zijn op Java gevonden, maar komen daar oorspronkelijk niet vandaan.

Eeuwenoude beeldjes

De beeldjes zijn eeuwenoud: ze zijn gemaakt tussen de 8e en 15e eeuw. In die periode was Java een centrum van hindoeïsme en boeddhisme. Vanaf de vijfde eeuw had de Indiase cultuur een grote aantrekkingskracht op delen van Indonesië. Lokale vorsten gingen het Sanskriet – de Indiase elitetaal – gebruiken en stichtten hindoeïstische en boeddhistische koninkrijken. Op Java ontstond tussen de zevende en vijftiende eeuw een bloeiende cultuur die grootse monumenten naliet, zoals de boeddhistische Borobudur en de hindoetempel van Prambanan. Culturele verbinding en uitwisseling van kennis en handelscontacten waren in dit gebied lang geleden al aan de orde van de dag.

Technisch onderzoek naar cultuuruitwisseling

Hoe en waarom dit proces van cultuuruitwisseling met India op gang kwam, is nog niet helemaal duidelijk. De Indonesische bronzen uit ons depot kunnen hier een nieuw licht op werpen. Kunsthistorisch onderzoek laat zien dat sommige beeldjes erg lijken op Indiase beeldjes en waarschijnlijk uit India komen. Er is ook een spiegel die uit China moet zijn gekomen. Door recent onderzoek naar scheepswrakken in de Javazee weten we dat metaalstaven werden geïmporteerd. Technisch onderzoek naar het metaal van de bronzen helpt om het plaatje van de contacten tussen Indonesië en de buitenwereld completer te krijgen.

De bronzen beelden bekijken? Ze zijn vanaf 16 juli tot en met 30 juni 2019 te zien. Kijk dan voor meer informatie op de website van Museum Volkenkunde.

Afbeelding: © Museum Volkenkunde

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.