Rwanda, het land van de duizend heuvels

Kigali, Rwanda

Rwanda, het land van de duizend heuvels en bij velen bekend om de bijzondere berggorilla’s. Maar het land heeft zoveel meer te bieden. Zo vind je de big five in Akagera National Park, doe je een canopy walk door het Nyungwe-regenwoud, kayak je langs tientallen eilanden op Lake Kivu en maak je kennis met de vriendelijke en inspirerende bevolking. Hierbij redenen om Rwanda dit jaar nog te bezoeken.

Akagera National Park

In het oosten van het land ligt het Akagera National Park, een van Afrika’s oudste nationale parken. Op 110 kilometer van Kigali vind je een heel divers park waar je ook een self-drive kunt doen. Akagera kent een grote diversiteit aan landschappen en wildlife. Van een prachtig berglandschap en veel meren in het zuiden van het park, tot goudkleurige savannes en graslanden in het noorden. Dit betekent ook een grote diversiteit aan dieren waarbij het park een unieke safaribeleving biedt, omdat je het gevoel hebt dat je alleen op safari bent. Maak een bootsafari om nijlpaarden, krokodillen en honderden vogels te bewonderen, maar ook de savanne en graslanden zijn een waar paradijs voor het spotten van wildlife. Zo is het park het thuis van onder andere de big five. Sinds 2009 werkt het park samen met African Parks en (her)introduceren ze continu verschillende diersoorten.

Nyungwe National Park

Een paradijs voor iedere natuurliefhebber. Je vindt het park in het zuidwesten van Rwanda en het park is tevens het oudste regenwoud van Afrika. Tel daar de dertien soorten primaten en honderden vogelsoorten bij op en je hebt een parel te pakken. Kom je voor de natuur, neem dan een van de veertien hikes waarbij het landschap je gegarandeerd trakteert op prachtige vergezichten. Kan je tegen hoogtes? Loop dan over de grootste hangbrug van Oost-Afrika. Op 60 meter hoogte heb je een indrukwekkend uitzicht over het regenwoud.

Een ander hoogtepunt van je reis door Nyungwe is het bezoek aan dieren van wie maar liefst 98% van de genen identiek aan de onze zijn: de chimpansees. Samen met een ranger ga je op zoek naar de luidruchtige en levendige apen, waarbij de trekking een belevenis op zich is. Primaten blijven namelijk niet voor je zitten, waardoor je de hele ochtend door het regenwoud wandelt en klimt. Het kost wat tijd en energie, maar je krijgt er een fantastische belevenis voor terug.

Lokale gemeenschap

Kom je aan in Rwanda, dan valt je de schoonheid van het land op en de positiviteit van de bevolking. De roerige geschiedenis van het land kennend, is het indrukwekkend, inspirerend en een goed voorbeeld voor velen hoe de Rwandezen in het leven staan. Zo komen op Umuganda Day, iedere vierde zaterdag van de maand, bewoners samen om hun buurt op te ruimen.

Maar ook de community Red Rocks, in de buurt van Musanze in het noordwesten van het land, is hier een goed voorbeeld van. De lokale bevolking maakt hier producten en levert verschillende diensten aan bezoekers om in hun levensonderhoud te voorzien. Zo maken ze samen met de gasten bananenbier, leren ze je het weven van manden, geven ze een tour door de stad of nodigen ze je uit voor homestay om te ervaren hoe het leven in Rwanda eruit ziet. De lokale bevolking werkt zo hard om Rwanda een beter land te maken, de schoonheden van Rwanda te laten zien en zich te blijven ontwikkelen. 

Reizen naar en door Rwanda

Vanaf Amsterdam vlieg je met KLM gemakkelijk naar Kigali. Een andere optie is om van Brussel te vertrekken met RwandAir, de nationale luchtvaartmaatschappij van Rwanda. Na een vlucht van ruim acht uur (zonder jetleg) kom je aan in het bijzonder schone Rwanda. Overal waar je kijkt, is het schoon, worden straten geveegd en is er geen afval te vinden.

En dat is niet het enige wat je opvalt als je van Kigali naar Akagera, Nyungwe of Volcanoes rijdt. Bewonder het prachtige heuvellandschap, de bananen- en theeplantages, rijstvelden en de kleurrijke winkels, markten en dorpjes. Rwanda is kleiner dan België, dus verschillende nationale parken zijn makkelijk te bereiken en de asfaltwegen zijn van goede kwaliteit.

Voor meer informatie, bezoek www.visitrwanda.com.

Afbeelding: View of Kigali, Rwanda, foto door oledoe (cc) op Flickr.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.