Rio de Janeiro: zoveel meer dan de Corcovado en het strand van Copacabana

Rio de Janeiro

Bij Rio de Janeiro denk je al snel aan het strand van Copacabana, Braziliaans carnaval en het standbeeld van Christus de Verlosser. De wereldberoemde stad aan de rand van de Suikerbroodberg trekt jaarlijks honderdduizenden toeristen van over de hele wereld en over precies een jaar vinden er de Olympische Spelen plaats. Echter, Rio de Janeiro heeft zoveel meer te bieden dan de Corcovado en het strand van Copacabana.

Rio de Janeiro wordt beschouwd als het creatieve centrum van Brazilië en kent een rijke, internationale geschiedenis qua kunst en architectuur. Ontdek de karakteristieke gebouwen van bekende architecten als Lúcio Costa, Affonso Reidy en Oscar Niemeyer en bezoek de kunstzinnige hotspots van de stad.

Musea

Voor de kunstliefhebber is een bezoek aan het Museum van Hedendaagse Kunst (MAC) een absolute must. Niet alleen zijn de wisselende tentoonstellingen van moderne kunst interessant; het door Oscar Niemeyer ontworpen museum zelf is ronduit spectaculair. Het bevindt zich op de rand van een klif en heeft de futuristische vorm van een UFO. Vanuit het in 1996 gebouwde museum heb je een adembenemend uitzicht over de stad.

Het kunstmuseum van Rio de Janeiro, oftewel het Museu de Arte do Rio (MAR), bevindt zich midden in het centrum van Rio de Janeiro waar het wordt omgeven door prachtige historische gevels. In dit nieuwe museum vind je een unieke mix van moderne architectuur, kunstgeschiedenis en werken van de lokale kunstenaars.

Street art en graffiti

Laat je inspireren door de kunst van de straat bij het Museu de Favela. In de favela’s komen street art en graffiti tot een hoogtepunt. Bezoek Casa-Tela en bewonder 25 graffiti-kunstwerken die de verhalen uit de favela’s vertellen. Dankzij de internationaal bekende straatartiest ACME zijn de straten van de favela Pavão-Pavãozinho veranderd in een artistieke, unieke plek.

Santo Cristo

Maak ook eens een wandeling door het havengebied van Santo Cristo dat is gelegen ten noorden van het centrum van de stad. In een voormalige Duitse chocoladefabriek zijn hier de ateliers en studio’s van vele schilders, beeldhouwers en videokunstenaars gevestigd. Het industriële gebouw, dat bekend staat bekend om zijn unieke lichtinval, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de creatieve hotspot van Rio de Janeiro. Hier vind je ook de tentoonstelling Rio Design.

Pittoreske wijken

Naast vele musea en prachtige architectuur zijn de leuke pittoreske wijken van Rio de Janeiro zeker de moeite waard om te bezoeken. Zo vind je in Santa Teresa charmante huizen in mediterrane stijl: romantische herenhuizen die worden omgeven door tropische tuinen en artistieke ateliers en galeries. Zoek ook de smalle en kronkelende straatjes van Santa Teresa op. Hier vind je vele barretjes en restaurants waar je de beroemde Braziliaanse feijoada, een smakelijke stoofpot, kan proeven. Bij de Rua Manoel Carneiro vind je de bekende trap met kleurrijke tegels: de Escaderia Selaron. Met een beetje geluk zie je hier ook kunstenaars aan het werk.

Regenwoud in Rio de Janeiro

Wie de drukte van de stad wil ontvluchten, vindt rust in het Tijuca National Park. Met 3.950 hectare is dit één van de grootste stedelijke bossen wereldwijd. Rio de Janeiro wordt omringd door het Floresta da Tijuca regenwoud, waarvan het ecologische belang in 1991 werd erkend door UNESCO. In dit ‘stadsoerwoud’ liggen goed onderhouden wandelpaden en vind je prachtige watervallen en exotische flora en fauna. Het regenwoud is zowel voor de inwoners van Rio als voor toeristen een magische plek.

Meer informatie over Rio de Janeiro en Brazilië?

Bezoek dan www.visitbrasil.com.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.