Rhythm & Roots: Een muzikale reis door het Tropenmuseum

Zangeres Giovanca samen met blues legende B.B. King

Wat heeft de muziek van B.B. King, Elvis en Giovanca met elkaar gemeen? Op 13 mei kom je het te weten, want dan opent in het Tropenmuseum de muziektentoonstelling Rhythm & Roots – van blues tot hiphop.

Meer dan elke andere culturele uiting, heeft muziek zich verplaatst van continent naar continent waar het steeds weer mensen inspireert. Zo hebben veel muziekstijlen die we nu kennen hun roots liggen in Afrika. Van jazz tot salsa, van hiphop tot rock-‘n-roll: met een muzikale tijdlijn brengt Rhythm & Roots de wederzijdse beïnvloeding van muziekstijlen in beeld.

Gitaar van Chuck Berry, motorjack van Elvis

Het beste ontdek je de beïnvloeding van verschillende muziekgenres door ernaar te luisteren. Rhythm & Roots neemt je dan ook mee op muzikale reis. Door de hele tentoonstelling plug je je koptelefoon in en luister je naar vele muziekfragmenten.

Bewonder de gitaren van Chuck Berry en Jimi Hendrix, het leren motorjack van Elvis Presley en de cape van James Brown. Hiernaast zijn muziekinstrumenten uit eigen collectie van het museum afgewisseld met persoonlijke verhalen van artiesten van nu. Onder andere soulzangeres Giovanca, rock-‘n-roller Danny Vera en rapper Akwasi vertellen over hun inspiratiebronnen.

Mixmuziek

Muziekstijlen vermengen voortdurend en passen zich steeds aan. Afrikaanse muziekritmes en klanken reisden in de tijd van de slavernij naar met name Noord- en Zuid-Amerika. Hier ontstonden nieuwe muziekstijlen, waaronder blues en jazz. Met de opkomst van vinyl kwamen deze genres weer in Afrika terecht en inspireerden daar tot stromingen als highlife en jùjú. Tegenwoordig zorgen de nieuwe media ervoor dat muziek onbeperkt op en neer reist en overal tot inspiratie leidt. Aan het einde van de tentoonstelling werpt muziekplatform 22tracks – dé kenners op het gebied van nieuwe muziek – een blik op muziek van nu en geven een voorzichtige visie op muziek van de toekomst.

De tentoonstelling is van 13 mei t/m 30 oktober 2016 te zien in het Tropenmuseum in Amsterdam en was hiervoor te zien in het Afrika Museum in Berg en Dal. Meer weten over de tentoonstelling? Bezoek dan de site van het Tropenmuseum.

Afbeelding: Zangeres Giovanca samen met blues legende B.B. King. Copyright foto Giovanca: Cees Beumer. Copyright foto BB King: Getty Images.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.