Revolutie van wijnvrouwen op de Canarische eilanden

Aanvankelijk was het op de Canarische Eilanden voor vrouwen verboden om het beroep van wijnmaker uit te oefenen! Maar op mondiaal niveau zijn er tegenwoordig steeds meer vrouwelijke wijnmakers. Deze Canarische dames zijn daar het bewijs van.

Geschiedenis en traditie

Op de zeven grootste eilanden van de Canarische Eilanden zijn er een heel aantal wijngaarden te vinden. En sinds de komst van de eerste Europese kolonisten in de vijftiende eeuw worden er al druiven geoogst.  De oudste druivensoort, de “Viña de Aníbal” werd al geplant in Fuerteventura na 1402.

Op het eiland Tenerife werden al in 1497 al de eerste wijngaarden aangelegd en op het eiland El Hierro vanaf 1526. In de daaropvolgende eeuwen, tot ver in de twintigste eeuw, was de Canarische wijnsector altijd een mannenwereld. Zelfs wanneer vrouwen een wijngaard erfden, was het wijnmaken tot nog maar enkele decennia geleden wettelijk onderworpen aan de man (een vader, een echtgenoot of een broer).

Bijgeloof

Vroeger geloofde men dat wanneer een vrouw de wijnkelder binnenkwam tijdens de menstruatie, de wijn dan onmiddellijk zou bederven. Die overtuiging leefde tot zeer recente datum nog bij veel oude wijnmakers . In de kelders van Don Ricardo Sosa, een beroemde wijnmaker uit de Monte Lentiscal wijnregio op het eiland Gran Canaria – die maar liefst 106 jaar oud werd – hing een bordje bij de kelderingang met de tekst: “Roken en vrouwen verboden.” Tijdens een interview in 1997, toen hij al 103 jaar oud was, vertelde hij dat de aanwezigheid vrouwen de wijn in wording alleen maar zou bederven.

Vrouwen successtory in de Canarische wijnscene

Tegenwoordig zijn er veel succesvolle vrouwen in de wijnscene van de Canarische eilanden. Een mooi voorbeeld is Eufrosina Pérez: haar prachtige wijnhuis genaamd El Níspero is gelegen op 1.250 meter boven de zeespiegel op het eiland La Palma. Haar vader had slechts twee dochters en had geen andere keuze dan hen de kelder in te laten gaan om hem te helpen. “Hij moest ons wel waarderen om wat we konden”, lacht Eufrosina. Het wijnhuis werd bekend vanaf 1999 vanwege de uitstekende witte wijn, gemaakt van de de Albillo Criollo druif.

Een andere uitstekende wijn genaamd Agalas wordt met liefde gemaakt door het wijnhuis Bodegas Bentayga, gelegen op 1295 meter hoogte op het eiland Gran Canaria. Ook hier vond een generatiewissel plaats van vader op dochter. Maar hier bracht de vader de liefde voor het wijnmaken over op zijn dochter Sandra Armas tijdens het oogsten in 2008 en overtuigde haar om wijnen te gaan maken.

Op Gran Canaria maakt Tamara Cruz de inmiddels gerenommeerde wijnen genaamd Mondalón. “Ik begon met twaalf jaar en voor mij was het een spel waaraan het gezin deelnam. Een soort hobby die in de loop van de tijd vorm kreeg”, vertelt ze.

Wil jij de wijnen van deze revolutionaire vrouwen proeven op de Canarische Eilanden? Bezoek dan www.hellocanaryislands.com voor meer informatie over de eilanden.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.