Reizen terug in de tijd: koloniale ‘Conquistadores’ steden

Granada, Nicaragua
Arenal

De kleurrijke koloniale steden van Centraal-Amerika zijn een lust voor het oog, nemen je mee terug naar de tijd van de Maya’s en vieren hun cultuur en diversiteit groots. Ontdek de tradities van locals tijdens bijzondere festivals en proef de cultuur in de rijkgeschakeerde keuken.

Kunst en kerken in Comayagua, Honduras

Een van de bekendste koloniale steden is Comayagua in Honduras, gesticht in 1537. Het iconische museum voor Antropologie van Comyagua laat de Lenca-indianencultuur op haar mooist zien. Met unieke objecten van archeologische vindplaatsen en culturele stukken uit meerdere periodes. Over local art, leer je in la Casa de la Cultura dat dienst doet als kunstgalerie. Ook de indrukwekkende kerken geven een inkijk in de cultuur en het verleden; sla de kathedraal van Comayagua en de kerk Iglesia de La Merced niet over.

Cultuur en festivals in Suchitoto, El Salvador

Een prachtig voorbeeld van een koloniale stad is Suchitoto in El Salvador, de culturele hoofdstad van El Salvador, omringd door het fraaie Lago Suchitlán. Deze plaats met z’n typische geplaveide straten werd al bewoond in de pre-Colombiaanse periode, voor de ontdekking door Columbus, door de Yaqui en Pipil indianen. Mix de koloniale feel met cultuur en ga naar Café Bar El Necio voor dichtersavonden en optredens van singer-songwriters, naast exposities. Ook leuk: een verblijf rondom het Internationale Filmfestival (FICS) dat nu plaatsvindt.

Pelgrims en koffie in Cartago, Costa Rica

Een stad opgericht in 1563 door de Spaanse conquistador Juan Vázquez de Coronado. De place to be voor koffiefans. Er zijn tours om te leren hoe koffie wordt verbouwd en de beste koffie proef je onder meer bij  Boutique Café. Leuk is ook La Casa del Soñador (huis van een dromer), op 20 minuten rijden vanaf de stad, een houten huis waar ze sculpturen maken van koffiehout.

Kom je hier in augustus, dan vult de stad zich met zo’n 2 miljoen pelgrims die naar la Basilica de Nuestra Señora de los Angeles komen om te bidden bij de beroemde zwarte Madonna (La Negrita). De legende vertelt dat een vrouw het beeld vond in het bos, maar dat het verdween en terug werd gevonden op de plek waar zij het vond. Precies daar werd de kerk gebouwd. Andere Cartago-tips: het Museum van Cartago, het Tapanti National Park en de Lankester botanische tuinen.

Vulkanen en creativiteit in Antigua, Guatemala

Favoriet van toeristen: Antigua in Guatemala, een van de mooiste steden van Latijns-Amerika. Niet in de laatste plaats vanwege de Pacaya vulkaan die de stad domineert. Guatemala was het land van de Maya’s en hun sociale en culturele tradities kom je overal tegen, ook in Antigua.

Dichters en chocolade in Granada, Nicaragua

Granada, de stad aan het enorme Meer van Nicaragua, trakteert je op koloniale gebouwen zover het oog reikt. Vooral het centrum is een kleurrijk geheel, daar heeft de stad uit 1524 de titel ‘mooiste stad van Midden-Amerika’ aan te danken. Bezoek er het ChocoMuseo museum om chocolade te maken en te proeven, zie de kathedraal van Granada, werp een blik op het Capucinas klooster met museum en take a hike op de vulkaan Mombacho.

Voor meer reisinformatie over Centraal Amerika, surf naar www.visitcentroamerica.com.

Afbeelding: Granada, Nicaragua, door Carlos Adampol op Wikimedia, met Creative Commons licentie Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.