Reizen door Kroatië met kinderen

Kayakken Dubrovnik

Een avontuurlijke vakantie in Istrië, een strandvakantie in Dubrovnik of cultuur snuiven in Zagreb, Zadar of Split – er valt veel te ontdekken in het zonnige Kroatië! Op rondreis met je kinderen door dit mooie land, mag je de volgende spots echt niet missen. 

Dubrovnik

Dubrovnik is de perfecte stad voor wie een strandvakantie met een stedentrip wil combineren. Wandel er langs de beroemde stranden en ontdek de oude stad, UNESCO wereld erfgoed.

De stad biedt nog veel meer plekken waar kinderen zich kunnen vermaken. Het Uvala Lapad strand in Dubrovnik heeft bijvoorbeeld een drijvend waterpark, trampolines, springkastelen en een speeltuin.

Zagreb

Zagreb is een must-see bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur. Bezoekers van alle leeftijden hebben de keuze uit een ruim aanbod van musea. Je leert er meer over bijvoorbeeld Neanderthalers, exotische planten of ruimtevaartschepen.

Het vredige Maksimir park is ook zeker een bezoek waard. Dit park is ontworpen in de stijl van een Engelse tuin met smalle lanen, bruggen en meren.

Zagreb is ook de thuisbasis van het internationale straatfestival Cest is d’ best (31 mei – 4 juni). Kinderen, maar ook volwassenen kijken hier hun ogen uit met de vele clowns, acrobaten, goochelaars en straatmuzikanten die de toeschouwers entertainen met hun kunsten. Ben je gek op geanimeerde films? Blijf dan nog een week langer en bezoek Animafest (5-10 juni) in Zagreb.

Maksimir Zagreb
Maksimir Park in Zagreb

Zadar

In het bruisende Zadar valt er voor alle leeftijden veel te beleven. Naast sightseeing en winkelen kun je je hier uren vermaken. Zittend op de boulevard, genietend van de mooiste zonsondergang ter wereld met het geluid van klotsende golven en het zee-orgel op de achtergrond.

De kunst-installatie Greetings to the sun biedt s’avonds een spectaculair schouwspel. Indien je de stad wilt verlaten, bezoek dan het laidback eiland Preko, op slechts 20 minuten verwijderd van Zadar. Liefhebbers van het Wilde Westen kunnen hun hart ophalen tijdens het Karl May Fest in Starigrad Paklenica (5 – 10 juni).

Istrië

Het mooie Istrië is een perfecte bestemming voor natuurlijke avonturiers. Op het eiland Brijuni ontdek je prehistorische dinosaurussporen en het aquarium in Pula heeft een indrukwekkend flora en fauna om te bewonderen.

Het is absoluut de moeite waard om een bezoek aan Pula te combineren tijdens The Days of Antiquity; een groot spektakel over de geschiedenis van Pula met veel muziek en lichtshows.

Hiernaast is het schiereiland het beste fietsgebied van Kroatië met mooie fietsroutes langs de kust of door de nationale parken.

Split

Split is net als Dubrovnik een perfecte bestemming wanneer je stad en strand wilt combineren. Het heeft een prachtig centrum met Romeinse overblijfselen, zoals het Diocletian Paleis en een gezellige boulevard vol cafés en restaurants. Vanuit Split bezoek je gemakkelijk eilanden zoals Brac en Hvar.

Bacvice is een strand op loopafstand van het centrum met vrij ondiep water en dus een heerlijke plek om met jonge kinderen naartoe te gaan. Oudere kinderen worden vast heel enthousiast van de vele activiteiten die in de natuur mogelijk zijn, zoals hiken en roofvogels spotten op de Biokovo berg of raften op de Cetina rivier.

Šibenik

Een andere familie-vriendelijke bestemming is Šibenik. Iedere zomer verwelkomt Šibenik kinderen uit de hele wereld voor het Internationale Kinder Festival (17 juni – 1 juli) met workshops, optredens en leerzame evenementen.

Bereikbaarheid Kroatië

Dit jaar zijn er nog meer vluchten tussen Nederland en Kroatië, onder andere vanuit Rotterdam en Amsterdam naar Split, Dubrovnik, Pula en Zagreb.

Meer informatie over Dubrovnik: www.tzdubrovnik.hr,
Meer informatie over Zagreb:  www.infozagreb.hr, en het Animafest: www.animafest.hr/en
Meer informatie over Zadar: www.zadar.hr,  en het Karl May Fest: www.zadar.hr/karl-may-fest/
Meer informatie over Istrië: www.istra.hr, The Days of Antiquity: http://croatia.hr/ en fietsen in Istrië: www.istria-bike.com/nl/
Meer informatie over Split: croatia.hr/nl-NL/Bestemming/Regios/Cluster/Dalmatie-Regio-Split
Meer informatie over Šibenik: www.mdf-sibenik.com, en het Internationale Kinder Festival: croatia.hr/en-GB/Activities-and-attractions/Events/NewEvents/Days-Zvonimir

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.