Reistrends 2016

Reistrends 2016

Wat worden de trends op reisgebied 2016? Op 12 januari presenteerde travel trendwatcher Tessa aan de Stegge tijdens de Vakantiebeurs dé top 10 trends voor 2016.

Het nieuwe jaar draait om ervaringen in plaats van bezittingen, spontaniteit, ‘instant’ op reis gaan en sociale status. We willen hoe dan ook ontsnappen uit het 24/7 geconditioneerde leven, maakt niet uit waarheen. Tessa aan de Stegge tipt zelf Iran als dé bestemming voor 2016 en raadpleegde experts uit onder meer Chicago tot Botswana om een top 10 compleet te maken.

Collecting Memories

Bij ‘Collecting Memories’ draait het om het sparen van mooie herinneringen op reis. Om zoveel mogelijk nieuwe ervaringen op te doen, gaan reizigers vaker en korter op reis.

Solo +

Durf jij het aan om alleen op reis te gaan, zonder reisorganisatie? Er zijn steeds meer eenpersoonshuishoudens en alleen op reis gaan is een mooie manier om jezelf te leren kennen. ‘Solo +’ staat echter niet alleen voor het beter leren kennen van jezelf, ook op reis gaan met het doel anderen te leren kennen valt hieronder. Spontaan, maar ontmoetingen met anderen kunnen ook online worden geregeld. Ga alleen, maar regel vooraf alvast wat ontmoetingen met mensen die je gaat treffen via apps zoals Penroads of Tripr; social apps waarbij je vooraf of real-time peers kunt zoeken om activiteiten mee te doen of om mee te reizen.

Uit onderzoek van de Vakantiebeurs en trendwatcher Tessa aan de Stegge blijkt dat de helft van de ondervraagden al eens alleen op reis is geweest. Een kwart geeft aan eigenlijk liever alleen op vakantie te willen gaan. Meer dan de helft van die groep geeft aan dat zij dan hele andere dingen zouden doen op vakantie; ze zouden zelfs kiezen voor een ander type vakantie en andere activiteiten op vakantie ondernemen.

Do it Peer

Op reis met gelijkgestemden is in 2016 leidend voor het bepalen van de reisbestemming, de accommodatie en activiteiten. Al vooraf kun je met je peers in contact komen om plannen te smeden; om elkaar te helpen een reis te financieren via bijvoorbeeld Fortua, om elkaars spullen te lenen via Make it Travel of om kennis uit te wisselen op Gigrove. Via (het nog te lanceren) Myguide kun je anderen rondleiden en middels Pandabed slaap je bij een peer met dezelfde culturele achtergrond.

Mystery Me

‘Mystery Me’ brengt het verrassingselement en daarmee de spontaniteit terug in reizen. Op Trveler leg je elke maand een bedrag opzij en wordt er voor jou bepaald waar je heen gaat. Met blind break organisatie srprs.me krijg je pas op het laatste moment te horen waar de reis naartoe gaat; pas als je op het vliegveld bent, of als je met de auto bij een centraal punt aankomt. Bij een vliegapp als Kayak is de bestemming onbelangrijk, maar krijg je tips op basis van de gewenste temperatuur, activiteiten, vliegtijd of budget.

No Size Fits All

Reizigers willen maatwerk. No size fits all! Toen de Italiaanse vliegmaatschappij TAM campagne voerde met een gepersonaliseerd ‘own board’-magazine gebaseerd op het sociale profiel van de lezers, werd dit door alle passagiers meegenomen en gelezen. Met de Transavia Entertainment App kun je vooraf bepalen welke films je in het vliegtuig gaat kijken en op AirGrub bestel je jouw eten op het vliegveld op maat in plaats van afhankelijk te zijn van het inflight aanbod.

Under the Radar

Weleens overwogen Iran te bezoeken? Of te slapen in de verlaten woestijn als in het luxe Dar Azawad Camp in Marokko? Of wil je de Tsaatan’s tegengekomen op hun rendieren in Mongolië? Bestemmingen en activiteiten ‘under the radar’ zijn de uitgelezen kans voor een originele reis. Je wilt jezelf immers niet vinden tussen alle toeristen die gewoon ‘op vakantie’ zijn. Waar ga jij Under the Radar in 2016?

It’s Cool to be Green

Groen is cool! In het nieuwe jaar profileren reizigers zich door gezond en verantwoord te reizen. Terwijl deze reizigers verblijven in gecertificeerde accommodaties, dragen deze groene reizigers bij middels financiën, middelen en natura aan de lokale community. Als groene stedelijke bestemming kun je denken aan Portland (Oregon, VS). Costa Rica heeft vele ecolodges in de natuur. Natuurlijk speelt ook groen transport een rol bij de statusverwerving van de nieuwe reiziger en worden er zelfs zonnepanelen op backpacks geplaatst door Voltaic Systems.

All Exclusive/Mix & Match

‘All Exclusive’ staat voor mix en match. Tessa aan de Stegge ziet dat traditionele vakanties die alleen luxueus of alleen op de natuur zijn gericht vervagen. Op Alltherooms kunnen reizigers gratis accommodaties zoeken, maar ook de meest luxueuze. Tijdens één trip wordt er soms bij (online) vrienden overnacht en de andere keer in een poshtel. Ga liftend naar een stad, maar eet in een Michelin sterrestaurant.

Digital Nomads

Ik ga op vakantie en ik neem mee… mijn wearable technology! Binnen de reistrend ‘Digital Nomads’ draait alles om lifelogging: het (automatisch) vastleggen van je reis. Op Polarsteps hou je online je foto- en routedagboek bij. Met Olloclip maak je kwaliteitsfoto’s door de clip aan je smartphone aan te sluiten. Met de app Camera Restricta voorkom je dat je een clichéfoto gaat maken: er komt dan een rood kruis in beeld te staan.

Op de bonnefooi

Als je op de bonnefooi gaat reizen, wordt technologie juist even vergeten, de navigatie gaat uit en je ziet wel waar de reis je brengt. Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaar toe. Caravanity zette de trend om met een ‘gepimpte’ caravan op pad te gaan. Op Hipcamp vind je vast een plekje om te kamperen op land bij de boer. Met de Sealander vaar je zo off road het water in. Voor de milieubewuste roadtripper: Tesla voorziet in superchargers bij bestemmingen die ver van elkaar af liggen, waaronder accommodaties die via AirBnB te boeken zijn. So, get lost!

Meer informatie?

Voor meer informatie over de benoemde apps of organisaties, hebben we een aantal links voor je in het artikel verwerkt om je zoektocht wat te vergemakkelijken.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.