Reis veilig, bewust en gezond op de Vakantiebeurs

duiken

Vraag douaniers het hemd van het lijf komende dagen op de Vakantiebeurs! Om het voor reizigers makkelijker te maken, hebben verschillende partijen, waaronder de Douane, GGD en Ministerie van Buitenlandse Zaken, de handen ineen geslagen op de Vakantiebeurs. Tussen 10 en 14 januari 2018 krijg je antwoord op al je vragen rondom inentingen, reispapieren, visa, verzekeringen en veiligheid.

Is die gouden ring van echt goud?

Weten wat voor souvenirs je mee mag nemen vanaf je vakantiebestemming? En waarom sommige dingen verboden zijn? Zien hoe een hond met zijn neus van alles opspoort, hoe goed het ook verstopt is? Of testen of die gouden ring inderdaad echt goud is? Op al deze vragen en meer krijg je antwoord op het NL Reist Plein in hal 8 op de Vakantiebeurs. Daar zijn onder ander de Douane, GGD, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), Koninklijke Marechaussee, GWK, KLM Health Services en Ministerie van Buitenlandse Zaken aanwezig en geven uitleg, demonstraties en presentaties.

Reis gezond

Deskundige adviseurs van de GGD geven advies over vaccinaties, malariapillen en maatregelen om tijdens je reis gezond te blijven. Daarnaast is een groot deel van de vakantiegangers onbekend met mogelijke risico’s en veel voorkomende infectieziekten in populaire vakantielanden. KLM Health Services informeert bezoekers over gezond reizen en geeft antwoord op vragen als ‘wat is het verschil tussen verplichte en aanbeloven vaccinaties?’ en ‘worden vaccinaties vergoed?’.

Beschermde dieren en plantensoorten

Verder geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uitleg over CITES. Bijna iedereen komt hier bewust of onbewust weleens mee in aanraking. CITES staat voor Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna en regelt de wereldwijde handel in ongeveer 5.000 beschermde diersoorten en 30.000 beschermde plantensoorten. Lang niet iedereen kent de regels, weet welke verplichtingen erbij horen en wat de consequenties zijn van het overtreden van de regels. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland praat bezoekers bij over de CITES-regelgeving.

Spullen meenemen naar Nederland

Hiernaast heb je de gelegenheid om op de Vakantiebeurs douaniers het hemd van het lijf te vragen. Ze beantwoorden vragen als waarom het niet verstandig is om een namaak Louis Vuitton te kopen op vakantie en of je gevonden felgekleurde schelpen en koraal mee naar Nederland mag nemen. Naast het stellen van vragen kun je met een VR-bril door de ogen van een Douane-hond kijken. Loop bijvoorbeeld op vier poten mee over de bagagebanden van Schiphol en snuffel tussen de koffers. Dick Mol, de bekendste douanier van Nederland, vertelt in een presentatie ‘Smokkel is van alle tijden’ waarom de Douane je bagage controleert en waarom dat noodzakelijk en nuttig is.

Vakantiebeurs 2018

De Vakantiebeurs is de perfecte aftrap om alvast in de juiste vakantiestemming te komen. Doe inspiratie op, plan een leuke stedentrip, waan je in de jungle of voel de hitte van de woestijn. Twijfel je of je je drone, een compactcamera of een spiegelreflex meemoet nemen op vakantie? Dat treft, want de vrijdag van de Vakantiebeurs staat in het teken van fotografie. Fietsvakantie? Op de beursvloer is daarvoor een speciaal plein met reisspecialisten.

Op het Urban Terras vertellen bloggers uit wereldsteden waar reizigers de meest bijzondere plekjes in ‘hun’ stad vinden. En zo gaat het nog even door op de Vakantiebeurs. De Vakantiebeurs helpt bezoekers aan de beste ideeën voor een fantastische vakantie. De Vakantiebeurs wordt van 10 tot en met 14 januari in de Jaarbeurs in Utrecht gehouden.

Meer informatie vind je op vakantiebeurs.nl.

Afbeelding: pxhere.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.