Wijngebieden van Brazilië

Brazilië kent een groeiende wijnindustrie. De Braziliaanse wijnhuizen ontvangen steeds vaker reizigers die komen genieten van de lokale wijnen die het land te bieden heeft. Gasten zijn welkom in de wijngebieden van Brazilië om rond te kijken. Maar zeker ook om deel te nemen aan de druivenoogst en te ontdekken hoe de wijnen gemaakt worden.

Inmiddels telt het Zuid-Amerikaanse land duizend wijngaarden. Deze 89.000 hectare aan wijngaarden bevinden zich met name in de zuidelijke helft van Brazilië.

Eén van de belangrijkste wijnregio’s van Brazilië is de Serra Gaúcha in het noorden van de deelstaat Rio Grande do Sul. In het bergachtige gebied heb je een adembenemend uitzicht over de vele wijngaarden. In de steden Bento Gonçalves, Farrukhabad, Caxias do Sul en Garibaldi zijn tientallen wijnhuizen gevestigd. Proef daar een scala aan wijnen. En neem de trein van Bento Gonçalves naar Carlos Barbosa. De stoomtrein Maria Fumaça oftewel ‘rokende Maria’ rijdt in 1,5 uur langs de mooiste plekken van de omgeving.

Contestado en Serra Catarinense – Rio Grande do Sul

Ook de regio Contestado met de steden Água Doce, Campos Novos en Videira is een bezoek waard. Wijnliefhebbers mogen de Serra Catarinense regio met steden als São Joaquim, Campo Belo do Sul en Urubici zeker niet links laten liggen. Want hier vind je de meest bekende wijngaarden van Brazilië.

São Francisco vallei – Bahia en Pernambuco

De meest bekroonde wijnen komen uit de andere wijnregio van Brazilë: de São Francisco vallei. In dit 10 hectare grote gebied, op de grens van de deelstaten Bahia en Pernambuco, volg je een route langs zeven wijnhuizen. Het wijngebied beslaat de steden Lagoa Grande en Santa Maria da Boa Vista (Pernambuco) en de bekende wijnstad Casa Nova (Bahia). De kwaliteit van de wijn uit deze regio is in nationale competities bekroond met gouden en zilveren medailles.

Fruitige wijn en lokale gerechten

Een kenmerk van de wijn uit de vallei van de São Francisco rivier is het hoge suikergehalte. De wijnstokken met druiventrossen worden veelvuldig blootgesteld aan de zon. De gunstige omstandigheden voor de wijnproductie leiden tot nieuwe, uitgebalanceerde en fruitige wijnen. Reis je door deze wijnregio, probeer dan één van de wijnen te combineren met gerechten uit de lokale keuken, zoals maxixada, een soep van zure komkommers.

Meer weten over de wijngebieden van Brazilië en reizen door het Zuid-Amerikaanse land? Bezoek dan www.visitbrasil.com.