Radicale werk van Julian Hetzel in Frascati, Amsterdam

Schuldfabrik door ben-and-martin-photography en Julian Hetzel

Onder de titel #empathyporn brengt theatermaker Julian Hetzel (DE/NL) voor het eerst drie van zijn meest belangwekkende voorstellingen samen in één festival. Hetzel geldt als één van de meest provocatieve en expliciet geëngageerde stemmen in het theater- en performanceveld. Van 5 t/m 8 februari te zien in Frascati, Amsterdam.

Als geen ander weet hij een sterk politieke ondertoon te combineren met glasheldere vormkeuzes en een droog gevoel voor humor. Een unieke kans om kennis te maken met deze internationaal gelauwerde maker. Elke voorstelling wordt begeleid met een uitgebreid contextprogramma met o.a. Renzo Martens, Sodja Lotker, Rainer Hofmann en Joris Weijdom. 

Gevoelige thema’s

Met een drietal voorstellingen en een uitgebreid contextprogramma verkent #empathyporn de even prangende als gevoelige thema’s die Hetzel aansnijdt: de dunne scheidslijn tussen, aanschouwen en medeplichtig zijn, politieke correctheid en censuur, verantwoordelijkheid en artistieke vrijheid, ethiek en economie, upcycling en uitbuiting.

The Automated Sniper

In The Automated Sniper (2017), bekroond met de VSCD Mimeprijs 2017, worden twee performers beschoten met een automatisch wapen, door mensen  uit het publiek én op afstand vanuit het Midden-Oosten. Zo ontrolt zich een indringende performance over de oorlog op afstand en de gamificatie van geweld. **** De Theaterkrant

All Inclusive

All Inclusive (2018) onderzoekt de esthetisering van geweld en de explosieve kracht van (oorlogs)beelden. De performance plaatst kunst naast oorlog, toeristen naast vluchtelingen, en verbindt realiteit met verbeelding. Het publiek wordt uitgenodigd om te kijken naar een bezoek aan een museum waar de realiteit terugslaat. ***** De Theaterkrant    **** NRC    **** Het Parool   **** De Standaard

SELF – Portrait 

In de lecture-performance SELF – Portrait (2019) ontvouwt Hetzel zijn visionaire concept ‘SELF – Human Soap’. Van mens tot mens: vetweefsel verkregen via de cosmetische chirurgie en verwerkt tot zeep – en vervolgens getransformeerd tot kunst. In de interactieve installatie SELF – Pop-up-shop was je als bezoeker zelf je schuld weg. SELF is geselecteerd als Nederlandse inzending voor de Praagse Quadriennale 2019.

Open diaglogen

Voorafgaand aan elke voorstelling vinden de vier encounters plaats. Met lezingen van gastsprekers zoals Renzo Martens, Sodja Lotker, Rainer Hofmann, Lara Staal en Joris Weijdom wordt in een open dialoog met het publiek dieper ingegaan op de thema’s uit het werk.

Daarnaast is er dagelijks een aftertalk met makers en publiek aansluitend aan elke voorstelling. In de video-installatie Peepshow geeft Hetzel een kijkje in zijn uitgebreide beeldarchief, een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk. Op vrijdag tenslotte wordt #empathyporn afgesloten met een woest feest.

Zie voor meer informatie en het volledige programma de website www.frascatitheater.nl.

Omslagfoto: Schuldfabrik, ben-and-martin-photography, Julian Hetzel.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.