Publieke herdenking voor omgekomen vluchtelingen op weg naar Europa

In remembrance

Aan de grenzen van Europa spelen zich dagelijks drama’s af. In 2014 en 2015 waren er meer dan 3.000 doden per jaar te betreuren, in 2016 waren dat er meer dan 5.000. En dit jaar zijn 2856* mensen overleden op hun weg naar bescherming in Europa. Op zondag 5 november vindt in Den Haag en in Amsterdam een Allerzielen herdenking plaats waar het aanwezige publiek aandacht geeft aan deze duizenden vluchtelingen.

In Den Haag vindt de herdenking plaats tussen 15:15 en 16:45 naast de Hofvijver, bij de kruising tussen het Spui en Lange Vijverberg. Singer-songwriter Ed Struijlaart verzorgt muziek, Syrische vluchteling Mohammed Taha zal zijn eigen ervaringen delen. Voorzitter van de Haagse Raad van Kerken, Ad van der Helm, geeft een voordracht. Ook spreekt iemand uit de lokale politiek. Daarnaast is er een stiltemoment, om te denken aan de duizenden mensen die zijn gestorven en een gezicht te geven gegeven aan de mensen achter de cijfers.

Eerste herdenking in Den Haag

Al zes jaar wordt er een Allerzielen herdenking georganiseerd in Amsterdam. Dit jaar organiseren Justice and Peace Nederland, STEK, Cordaid en de Haagse Gemeenschap van Kerken voor het eerste jaar ook in Den Haag een bijeenkomst. De organisaties roepen zoveel mogelijk mensen op uit Den Haag  hun steun te betuigen en naar de herdenking te komen.

Zondag 5 november

15.00-16.00 uur
Mozes en Aaronkerk (Waterlooplein 207), Amsterdam

15.15-16.45 uur
Hofvijver (kruising Spui, Lange Vijverberg), Den Haag

*Telling oktober 2017 bron: missing migrants IOM.

Bekijk de website van Allerzielen voor meer informatie.

Afbeelding: Public Domain Pictures.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.