Proefboringen grote bedreiging voor geïsoleerde indianenstammen

Het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobas is begonnen met proefboringen in een van de meest afgelegen delen van het Amazone regenwoud. Een beslissing met een intens gevolg, want het vormt een grote bedreiging voor geïsoleerde indianenstammen die in dit gebied leven.

Voor een stam als de Hi Merimã, bijvoorbeeld, kan dit soort activiteit in hun leefgebied fataal uitpakken. De stam heeft geen contact met de buitenwereld en is daardoor zeer kwetsbaar voor ziektes van buiten, die bij hen een vernietigende epidemie kunnen veroorzaken.

Met haar campagne The Dark side of Brazil wil Survival International de duistere kant van Brazilië bespreekbaar maken, juist nu de aandacht op Brazilië is gevestigd vanwege de WK. Vijf honderd jaar na de kolonisatie van Brazilië wordt de inheemse bevolking nog steeds uitgemoord voor hun land en de natuurlijke hulpbronnen die hun land rijk is. Nu zijn de regering en de grootgrondeigenaren de overgebleven inheemse gebieden nog verder aan het uitbuiten voor economisch gewin.

Afbeelding: © Adriana Huber/Survival

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.