Primeur in Nederland: ‘Secret Love’ – Tentoonstelling over seksuele diversiteit in China

Secret Love
Yang Guowei, Post-80s Dense fog, © Yang Guowei

Secret Love, sexual diversity in China in het Tropenmuseum van 2 mei t/m 13 september 2015

Secret Love, een hedendaagse kunsttentoonstelling over het taboe in China rondom lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). Ondanks dit taboe hebben er in China positieve veranderingen plaatsgevonden met betrekking tot seksuele diversiteit. Wat doet dit met LHBT’s? Je ziet het China van nu, waar kunstenaars bijdragen aan een toenemende bewustwording van de rechten voor LHBT’s én de strijd aangaan tegen de vooroordelen. Love has no gender!

Bespreekbaar maken taboe

Het is voor het eerst dat er in Nederland een hedendaagse tentoonstelling van kunst te zien is over het taboe rondom LHBT’s in China. De tentoonstelling van het Tropenmuseum Secret Love, sexual diversity in China omvat circa 45 werken van 10 gerenommeerde Chinese kunstenaars als Ma Liuming, Gao Brothers, Li Xiaofeng en Chi Peng. Alle werken hebben te maken met onderwerpen zoals seksualiteit, verlangen en taboes. Vooral de toewijding van de kunstenaars om een verandering in gang te zetten, wordt in deze tentoonstelling benadrukt. Met hun kunstwerken dragen zij mede bij aan het bespreekbaar maken van seksuele diversiteit.

Decriminalisering homosexualiteit

De afgelopen tien jaar hebben er positieve veranderingen plaatsgevonden in China met betrekking tot seksuele diversiteit. In 1997 werd homoseksualiteit gedecriminaliseerd en sinds 2001 wordt het niet langer gezien als een psychische ziekte. Het internet en een meer open samenleving hebben bijgedragen aan een grotere bewustwording van gelijke rechten en men voelt zich vrijer om openlijk te spreken over seksuele diversiteit.

Overname tentoonstelling uit Zweden

De tentoonstelling is overgenomen van het National Museums of World Culture in Zweden en voor het eerst in Nederland te zien. Cuator Si Han zegt hierover: ‘We hebben uitgebreid onderzoek verricht ter voorbereiding van deze tentoonstelling. Dit is iets dat niemand eerder heeft gedaan. Je zou kunnen zeggen dat deze tentoonstelling een nieuw hoofdstuk is in de Chinese artistieke geschiedenis.’

Identiteit, in relatie tot jezelf, de groep waartoe je hoort en je plek in de wereld, is een terugkerend thema in het Tropenmuseum. Dit én de actualiteit van het onderwerp maakt deze tentoonstelling zo geschikt om naar het Tropenmuseum te halen.

Meer informatie?

Surf dan naar tropenmuseum.nl/nl/tentoonstelling/SecretLove.

Afbeelding: Yang Guowei, Post-80s Dense fog, © Yang Guowei

[tabs]
[tab title=”Tropenmuseum”]
Linnaeusstraat 2
1092 CK amsterdam
www.tropenmuseum.nl
[/tab]
[/tabs]

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.