Première One Way Ticket, The Digital Nomad Documentary

DocuDoka One Way Ticket

Digitale nomaden zijn mensen, voornamelijk uit Amerika en Europa, die digitale technologieën gebruiken om op afstand te werken en een nomadische levensstijl te leiden. Ze werken vaak in niet-Westerse landen, vanuit huurwoningen, cafés, bibliotheken, co-working spaces en zelfs campings. Op donderdag 1 maart de première van de documentaire One Way Ticket (2017). Een nieuwe documentaire van de Zuid-Koreaanse journalist en filmmaker Youjin Do over de opkomst van digitaal nomadisme. Met een interessante nabespreking door DocuDoka.

In 2035 een miljard digitale nomaden

Voor veel jonge mensen biedt het digitaal nomadisme een alternatief voor het traditionele idee van een fysieke werkplek. Het stelt hen in staat om te werken en leven waar ze maar willen. Hoewel het exacte aantal nomaden moeilijk is vast te stellen, hebben miljoenen mensen over de hele wereld de levensstijl inmiddels omarmd.

De Nederlandse creatieve ondernemer en digitale nomade Pieter Levels schat zelfs dat ‘er in 2035 een miljard digitale nomaden zullen zijn’. Terwijl deze nieuwe levensstijl steeds populairder wordt, ontwikkelen bedrijven en overheden nieuwe strategieën om deze mensen te faciliteren. Digitaal nomadisme wordt mainstream en is de wereldeconomie en mondiale samenleving aan het veranderen. Hoe ziet de levensstijl van een digitale nomade eruit? Wat zijn de voor- en nadelen van digitaal nomadisme? En, op een meer algemeen niveau, is het de toekomst van het werk, een nieuwe vorm van neokolonialisme of slechts een voorbijgaande trend? Deze vragen vormen de basis van DocuDoka #9: Is Digital Nomadism Too Good To Be True? De nabespreking van de film.

One Way Ticket

One Way Ticket, The Digital Nomad Documentary; de eerste documentaire over digitale nomaden die precies bovenstaande vragen behandelt. Middels interviews met digitale nomaden, academici en autoriteiten onderzoekt de film verschillende kwesties rond het vermeende ‘droomleven’ van de 21e eeuw. De film is geregisseerd en geproduceerd door Youjin Do, zelf de afgelopen vier jaar een digitale nomade (vooral tussen Miami en Korea). En de auteur van Digital Nomad, het eerste boek over digitale nomaden in Korea. Do heeft de film volledig onafhankelijk gemaakt met behulp van crowdfunding. Met als doel om, naar eigen zeggen, ‘het beeld van de levensstijl van de digitale nomade als wondermiddel tegen te gaan en de werkelijkheid bloot te leggen.’ De vertoning van One Way Ticket op DocuDoka markeert de Nederlandse première van de film.

Nabespreking

Na de filmvertoning is er een nagesprek met het publiek en drie (ervarings)deskundigen: Simone Grau, Fairouz Kaddour en Melissa de Jonge. Grau is redacteur bij het online reismagazine Travelgirls.nl en schrijft daarnaast over haar (werk)reizen op haar blog Monagrau.com. Kaddour is de oprichter van We are Digital Nomads en een van de initiatiefnemers van Nederlandse Digital Nomads, een Facebookgroep die Nederlandse digitale nomaden met elkaar verbindt. De Jonge is onlangs bij de Erasmus Universiteit Rotterdam afgestudeerd met een onderzoek naar de werkwijze van digitale nomaden. Zowel de film als het nagesprek zijn in het Engels.

Kaarten voor de negende editie van DocuDoka zijn voor €10 verkrijgbaar via bit.ly/docudoka9-digitalnomads (€7,50 voor studenten op vertoon van een studentenkaart aan de deur). Kaarten aan de deur worden alleen verkocht als het al niet reeds uitverkocht is in de voorverkoop. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, wordt vooraf online bestellen geadviseerd.

Meer informatie? Volg dan het evenement op Facebook.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.