Populaire tentoonstelling GEISHA wegens groot succes verlengd t/m 25 mei 2015

Tentoonstelling Geisha

Ondanks de kwetsbaarheid van de geëxposeerde kimono’s, prenten en andere voorwerpen, is het gelukt de tentoonstelling GEISHA anderhalve maand langer dan gepland open te houden om zo veel mogelijk belangstellenden deze bijzondere ervaring te bieden.

Nog niet eerder was een tijdelijke tentoonstelling in Museum Volkenkunde te Leiden zó succesvol. Sloot het museum 2014 mede dankzij deze tentoonstelling af met een jaarrecord van meer dan 162.000 bezoekers, die lijn zet zich door in 2015. Meer dan 70.000 mensen bezochten inmiddels de tentoonstelling GEISHA over het wereldberoemde stijlicoon.

Geisha

De Japanse met het spierwitte gezicht, de rode lippen en kostbare kimono; een beeltenis die wereldwijd fascineert en de fantasie prikkelt. Dankzij een unieke samenwerking met een geishahuis in Kyoto biedt deze expositie bovendien de bezoekers een exclusieve kijk in de wereld van de Japanse elite cultuur.

Het begrip geisha is meer nog dan samoerai omgeven met een sensatie van mystiek. De intrigerende Japanse is wereldwijd een bron van inspiratie voor modeontwerpers, kunstenaars, fotografen en schrijvers.

Behoedster van verfijnde culturele tradities

Eens stond geisha symbool voor trendsettende haute couture, nu ziet men haar juist als behoedster van verfijnde culturele tradities en etiquette. De wereld van de geisha’s is exclusief en besloten. Geishahuizen worden bezocht door invloedrijke politici en zakenmannen, die ervan op aan kunnen dat wat zij daar bespreken volstrekt vertrouwelijk blijft. Een avond in een theehuis in gezelschap van geisha’s is niet voor iedereen weggelegd. Het is exclusief, kostbaar en uitsluitend voor de happy few. Door dit besloten karakter doen talloze verhalen de ronde over hun rol in het uitgaansleven. Vergelijkingen met prostitutie en onderdrukking doen onrecht aan de werkelijkheid.

Bewonder de schilderingen, de kostbare kimono’s, obi’s en haaraccessoires, toilettafels, spiegels en muziekinstrumenten en de met lakwerk gedekte tafels. Maak kennis met de vrouw achter het fenomeen in speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte reportages: persoonlijke verhalen over haar drijfveren, offers en een voortdurende zoektocht naar perfectie. GEISHA biedt een unieke kijk achter de schermen van een gesloten wereld.

Activiteiten rondom de tentoonstelling GEISHA

Aansluitend bij de tentoonstelling organiseert het museum een uitgebreid programma van lezingen en evenementen, zoals een Ladies Night op zaterdag 28 maart 2015.

Ook de Museumshop heeft het assortiment aangepast aan GEISHA en Japan met een gevarieerd assortiment van artikelen zoals kimono’s; traditionele Kyoto parasols; shawls van Shibori zijde; Furoshiki, traditionele textielen voor het inpakken van producten; keramiek; boeken en tal van leuke meeneemcadeautjes.

Meer informatie?

Surf dan naar www.volkenkunde.nl.

Foto op afbeelding: John Paul Foster

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.