Pop-Up fototentoonstelling Streets of the World

Fototentoonstelling Streets of the World

Stel je voor, je staat in een oude parkeergarage en loopt zo de wereld binnen. Komende dagen kan het in parkeergarage Kempering in Amsterdam Zuidoost. Met de fototentoonstelling Streets of the World wil fotograaf Jeroen Swolfs laten zien dat we meer overeenkomen dan verschillen, waar we ons ook in de wereld begeven. Komende dagen is deze wereldse expositie gratis te bezoeken. Ook tijdens de Museumnacht op 5 november.

Niet zoveel verschillen

Ongeacht of er spanningen zijn in een land – Jeroen heeft diverse conflictgebieden met zijn camera bezocht – drukt deze mondiale fotograaf allemaal verschillende straatbeelden uit en toch geven de foto’s een samenhangend beeld. Zeven jaar lang heeft Swolfs in elk land van de wereld een straat gefotografeerd en daarbij elke keer gekozen voor hetzelfde perspectief. Hierdoor ontstaat het samenhangende geheel van zijn expositie. Swolfs geeft daarmee aan dat we allemaal in deze wereld echt niet zoveel van elkaar verschillen. Jeroen: ‘Het gaat in de expositie om de mensen en de straten.’

Dat wordt ons van Wereld van Culturen duidelijk terwijl we omgeven door wierook en wereldse muziek door de straten van de wereld lopen. Neem nou de boekenmarkt op Mutanabbi Street in Baghdad. Deze straat was gebombardeerd in 2007, maar op de foto zie je er helemaal niets van. Mensen zijn rustig boeken aan het uitzoeken, terwijl er op de achtergrond kerstbomen paraderen. Het is hier waar Jeroen een uitgave van ‘Mein Kampf’ ontdekt dat naast de biografie van Hillary Clinton ligt. De sfeer van deze straat doet ons niet heel anders aan dan die van het shot van Alexanderplatz in Berlijn. Hoewel er toch nog wat herinneringen zijn aan de Berlijnse Muur, zie je dat niet aan de mensen op de foto. De foto toont een melting pot van relaxte mensen die genieten van een activiteit.

Hand in hand in Tokyo

En we zien nog meer bijzondere straten voorbij komen. Mensen die hand in hand lopen in het drukke Tokyo, dat daar tot voor kort nog verboden was. En mensen in Yangon, Myanmar, die na een dag hard werken per boot naar huis gaan. Dit vervoermiddel ligt er voor de hand: de straten lopen hier immers over in de rivier. Maar de rivier kan zo onstuimig kan zijn, dat toeristen niet aan boord mogen.

Noord Korea

En dan komen we bij Pyongyang, Noord Korea. Een foto die vrij zeldzaam is, omdat een foto nemen in Pyongyang vrij zeldzaam is. Jeroen vond een uitzonderlijk moment om een foto te nemen van Koreaanse mensen op straat toen hij met zijn reisgezelschap even goedkeuring kreeg om wat rond te lopen. We zien, in tegenstelling tot andere foto’s, maar weinig mensen hier op straat. Een vrouw met een dikke jas, wanten en een das, een politieagente, regelt er het niet bestaande verkeer. Je doet er je werk zonder verder vragen te stellen.

De foto’s lijken wel snapshots, maar niets is minder waar, komen we te weten. Jeroen heeft soms wel 4 tot 5 uur in een straat gestaan om het perfecte plaatje voor zijn fotoserie te schieten. Ze staan op alfabetische volgorde, waardoor sommige landen een interessante dans met elkaar maken.

De Bijlmer en de dialoog

Amsterdam telt 180 nationaliteiten met 150 nationaliteiten in Amsterdam Zuidoost. De Bijlmer is volgens Jeroen Swolfs dan ook uitermate geschikt voor zijn foto expositie. Jeroen: ‘Het is een open expositie en daardoor voor iedereen toegankelijk. Mensen uit de Bijlmer kunnen hier de dialoog met elkaar aangaan en verhalen uitwisselen. Dit is mijn land en hé, daar kom ik vandaan! Met 150 nationaliteiten heb je bijna de hele wereld bij elkaar.’

Pop-up fototentoonstelling Streets of the World

Met ruim honderd meter aan tentoonstellingswanden en levensgrote foto’s van 4×2 meter, maak je lopend door de parkeergarage een wereldreis. De gidsen en suppoosten van de tentoonstelling komen allemaal uit Amsterdam Zuidoost en vertegenwoordigen met elkaar zoveel mogelijk landen van de wereld. Ook het eten en drinken zijn uit de wereldkeuken, bereid door mensen uit de buurt.

De fototentoonstelling Streets of the World is met zijn 200 foto’s tot en met 7 november in parkeergarage Kempering te zien. Tijdens de Museumnacht aanschouw je niet alleen de foto’s, volgens de DJ wordt het een heus feestje.

Gratis entree en open van 10.00 tot 20.00 uur en tijdens de Museumnacht.

Meer informatie over Streets of the World? Surf dan naar www.streetsoftheworld.com.

Door Anne-Jitske in samenwerking met Robin.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.