Plannen Trump funest voor internationale aidsbestrijding

internationale gezondheidszorg

Trump maakt het slaan van bruggen tussen verschillende culturele groepen er niet makkelijker op. Maar ook andere mondiale problemen als hiv- en aidsbestrijding komen in het geding. Dat laat het Aidsfonds weten. 

President Trump brengt de aidsbestrijding wereldwijd in gevaar door (seksuele) gezondheidszorg minder toegankelijk te maken voor vrouwen en meisjes. Het Aidsfonds waarschuwt na het opnieuw instellen van de Global Gag Rule afgelopen maandag voor de vervolgstap die Trump in petto heeft. Alle buitenlandse organisaties die van de VS geld ontvangen voor internationale gezondheidszorg moeten straks verklaren dat zij niks met abortus doen. Ook niet met het geld dat zij van andere partijen of landen ontvangen.

Besluit funest voor aidsbestrijding

‘Het besluit van Trump is funest voor de internationale hiv- en aidsbestrijding. Aids is wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen’, reageert directeur Aidsfonds Louise van Deth. ‘Toegang tot anticonceptie en seksuele gezondheidszorg, inclusief veilige abortus, is essentieel om aids structureel tegen te gaan.’

Internationaal tegenwicht

Met het opnieuw instellen van de Global Gag Rule verbiedt de nieuwe president financiering van ngo’s die internationaal informatie geven over gezinsplanning en veilige abortus, laat staan uitvoeren. Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakte gister bekend dat zij een internationaal fonds wil oprichten om goede gezondheidszorg voor vrouwen, inclusief het recht op abortus, zeker te stellen.

VS grootste financier aidsbestrijding

Elk door de VS gefinancierd programma op het gebied van gezondheidszorg wordt geraakt door het nieuwe beleid van Trump. Van alle internationale financiering voor hiv- en aidsbestrijding komt 70% uit de Verenigde Staten. In 2015 ging het om ruim 7 miljard dollar. Dit geld wordt in meer dan 60 landen besteed. ‘Het is al erg genoeg dat de geldkraan dicht gaat voor organisaties die zich direct bezig houden met abortus. En nu staat Amerikaanse financiering van elk programma voor internationale seksuele gezondheidszorg op de tocht. Vooral vrouwen en meisjes dreigen slachtoffer te worden van dit beleid’, besluit van Deth.

Meer weten over aidsbestrijding? Ga dan bijvoorbeeld naar de site van het Aidsfonds. Meer weten over de plannen van minister Ploumen? Bezoek dan de site van de Rijksoverheid.

Afbeelding: Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.