Petra: de nationale schat van Jordanië

Er was eens een volk van uitstekende handelaren in het Midden-Oosten: de Nabateërs. Specerijen, goud, ivoor, parfums, ijzer, koper en vooral wierook werden verhandeld met China, India, de Romeinen, Grieken, Syrië, Egypte en het Verre Oosten. Maar dit woestijnvolk had nog een kunst. Uit rozekleurige rotsen hakten zij tombes, tempels, theaters en vele andere gebouwen. Zo ontstond de hoofdstad van de Nabateërs, die het middelpunt vormde van de handelsroute: Petra. Inmiddels is deze ruim 2000 jaar oude stad één van de zeven nieuwe wereldwonderen en een absolute must-see in Jordanië.

Schatkamer van Petra

Een bezoek aan Petra begint met een wandeling van 1.2 kilometer door de Siq, een prachtige roze-rode kloof met rotsen van wel 100 meter hoog. De muren zijn versierd met muurreliëfs, godenbeelden, altaren en nissen. Deze Siq leidt je uiteindelijk naar de Schatkamer, het bekendste monument in de oude Jordaanse stad. Hoewel de naam anders doet vermoeden, diende het gebouw als graftempel. De façade is zo’n 40 meter hoog en een werkelijk adembenemend kunstwerk. De Schatkamer diende als decor in de film Indiana Jones and the Last Crusade en werd wereldberoemd.

Overweldigend Petra

Maar Petra is meer dan de Schatkamer. Trek gerust een paar dagen uit om al het moois van de oude stad in je op te nemen. Waag bijvoorbeeld de klim naar het Klooster (the Monastery). Petra at Night luidt als een andere onvergetelijke ervaring. De 1800 kaarsen die Petra verlichten en bedoeïenenmuziek op de achtergrond zorgen voor een magisch gevoel. Benieuwd naar het overweldigende Petra? Neem alvast een kijkje met Google Street View.

Jordan Pass

Enkele maanden geleden heeft het Ministerie van Toerisme en Oudheden van Jordanië een speciale pas geïntroduceerd: de Jordan Pass. Met deze pas heb je in principe al betaald voor meer dan 40 bezienswaardigheden, waaronder Petra. Zo kun je naast dit wereldwonder bijvoorbeeld ook een bezoek brengen aan de imposante Wadi Rum woestijn en Jerash.

Meer informatie?

Voor meer informatie over Petra, surf je naar visitpetra.jo. Voor meer informatie over de Jordan Pass, bezoek je www.jordanpass.jo.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.